Читај ми!

Наложено неуропсихијатријско вештачење дечака који је починио масовно убиство у "Рибникару"

Виши суд у Београду наложио је да се у оквиру парничног поступка обави неуропсихијатријско вештачење дечака који је 3. маја прошле године убио девет ученика и чувара Основој школи "Владислав Рибникар", а ранио још пет ђака и наставницу. Наложено је, такође, вештачање свих тужилаца у поступку, односно чланова породица убијених. Наставак процеса је заказан за 24. октобар. 

Дечак који је починио масовно убиство у "Рибникару" биће вештачен на околност урачунљивости у тренутку злочина, наложио је Виши суд у Београду.

Пуномоћник чланова породица убијених Огњен Божовић данас је након парничног поступка објаснио да ће малолетник који је починио масакр бити вештачен на околности да ли је био свестан својих дела у тренутку злочина.

Подсетио је да је на данашњем суђењу завршено саслушање сведока, те да следи фаза поступка вештачења која ће се урадити током лета и да се у октобру наставља суђење управо увидом у та вештачења.

Додао је да је наложено и вештачење свих тужилаца на околност интензитета и дужине трајања душевних болова и страха који су претрпели услед смрти блиских лица.

Божовић је навео да су данас у судници остали ускраћени за објашњење “како то породица Кецмановић није одговорна за 3. мај”, јер се Миљана Кецмановић данас по трећи пут није појавила у судници.

Истакао је да ће суд ценити то што је Владимир Кецмановић дошао у судницу и није дао исказ, као и то што је Миљана Кецмановић позивана три пута да сведочи.

Адвокат Кецмановића Марина Ивеља је оценила да се ментално стање деце у овој школи знатно погоршало након коронавируса, односно да се повећао број деце са суицидним мислима, као и број насиља и изречених мера у васпитно-дисциплинским поступцима.

“Увидели смо да је доста пропуста постојало код психолога и педагога. Број стручних сарадника смањен је у односу на број ученика, због чега они немају могућност да се позабаве и детаљно обаве разговор са децом појединачно”, тврди Ивеља.

Наставак суђења је због обимности вештачења заказан за 24. октобар.  

У судници су претходно испитани некадашњи радници те школе, психолог Лидија Максић, педагог Јелена Вујичић и учитељица дечака Весна Белавин.  

Пре исказа сведока, Марина Ивеља је обавестила суд да повлачи свој предлог да се Миљана Кецмановић саслуша у поступку, те је судија ставила ван снаге решење о њеном саслушању.    

Сви сведоци су испричали да се малолетни К. К. није разликовао по понашању од осталих ученика, а Максићева је навела да никакве знаке упозорења није видела док га је тестирала за упис у школу.    

"Ништа необично код К. К."

Максићева је, одговарајући на питања, навела да су изостанци К. К. били правдани углавном медицинским оправдањем приватне клинике. 

Вујичићева је нагласила да ништа необично није приметила код њега и да јој нико није указао да има неки проблем с њим, док је на питање да ли би реаговала да је знала да иде у стрељану рекла да би.    

Белавинова, која је четири године била учитељица К. К., такође је рекла да је био одличан ђак, да су другари волели да га слушају док им препричава књиге, као и да је знао да каже "добар дан", "хвала" и "извини". 

Навела је и да је био нарочито педантан, али да се није разликовао од друге деце, док је причајући о његовим родитељима рекла да није имала утисак да су од њега много очекивали, односно да су били захтевни.     

"Мајка дечака неће износити одбрану"

Тужбу је поднело 27 чланова породице страдалих против дечака, његових родитеља и школе у којој се масовно убиство десило.

Бранилац Кецмановића Марина Ивеља је током другог парничног поступка, пошто их са овим има укупно пет, рекла да мајка дечака неће износити одбрану у парничним поступцима, те је неизвесно да ли ће присуствовати суђењу.    

Осим парничних постоји и кривичан поступак, који је затворен за јавност, а у којем су, сазнајемо, и отац и мајка негирали кривицу.      

Дечак К. К., који у време извршења злочина није имао навршених 14 година, па самим тим није кривично одговоран, пуцао је на своје другаре из два очева пиштоља.

Пиштоље је узео 1. маја, а кобног дана их је ставио у ранац, отишао у школу и током првог часа убио 10 особа и ранио још петоро деце и наставницу историје.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару