Читај ми!

Суд у Приштини одбија да саслуша сведоке одбране у случају Часлава Јолића

Саслушањем сведока одбране, у Приштини је настављено суђење Чаславу Јолићу, оптуженом да је 1998. године наводно починио ратни злочин. С. М. је сведочила да је оптужени невин. Суд одбио предлог одбране да позове још два нова сведока, који би били саслушани преко видео-линка.

Саслушањем сведока одбране, у Приштини је настављено Суђење Чаславу Јолићу (54) из Ђураковца, оптуженог да је 1998. године наводно починио ратни злочин.

С. М. је пред судским већем у Основном суду сведочила да је видела како извесни људи туку Албанца З. М, али да Јолић није био међу њима.

Навела је да се случај одиграо у мају 1998, и то, како је навела, из даљине, док је чувала краве.

Оптуженог је, каже, познавала као комшију и продавца дрва, воћа и поврћа на локалној пијаци у Истоку, преносе медији на албанском.

Навела је да је на лични захтев дошла да сведочи у Јолићеву корист, јер је он, како је рекла, невин и није учествовао у ономе за шта га тужилаштво терети.

Нагласила је и да је оптужени, колико јој је познато, у полицији почео да ради крајем 1998. године.

Одбрана тражи испитивање нових сведока

Миодраг Бркљач, бранилац оптуженог, пренео је РТС-у да оптужени у време за које га терете није био припадник полиције, већ да је у службу примљен неколико месеци касније.

Бркљач је, како би потврдио наводе да је Јолић запослен у полицији неколико месеци по догађају за који се окривљује, председавајућем судског већа Муси Конџељију предложио саслушање сведока З. Ј. и В. П., такође полицајаца, повезаних са малтретирањем Албанца.

Судија Конџељи је одбио предлог, уз образложење да не постоји техничка могућност за комуникацију, односно, како је навео, "међународна кривична сарадња између Косова и Србије".

Бранилац је због одбијања предлога навео пример сведочења видео-линком М. П., у случају који се пред истим судом у Приштини води за тешко убиство Оливера Ивановића.

Оптужени живео у централној Србији, ухапшен када је ишао на оставинску расправу на КиМ

До сада је испитано десетак сведока тужилаштва.

Јолић је ухапшен 3. јуна 2022. године, а на првом рочишту у децембру исте године изјаснио се да није крив за дело које му се ставља на терет.

Специјално тужилаштво је 18. новембра 2022. године подигло оптужницу, јер се, како се наводи, сумња да је за време рата у саучесништву са другим лицима, кршећи правила међународног права применио мере мучења и наношења велике патње или повреде телесног интегритета или здравља према цивилном становништву које није директно учествовало у ратном сукобу.

Оптужени је отац четворо деце са боравиштем у централној Србији, који је годинама долазио на Косово и Метохију и пуне 23 године није имао никакав проблем да уђе или борави на простору КиМ, до када је напрасно ухапшен и спроведен у Приштину.

У Исток је отишао да обави одређене послове из оставинске расправе након смрти оца, када је напрасно ухапшен, што по наводима званичника владе Србије баца посебно светло на његов случај.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво