Настављено суђење бившим лидерима ОВК - Тачијеви адвокати затражили повлачење из случаја

У Специјализованим већима у Хагу настављено је суђење бившим лидерима ОВК, Хашиму Тачију, Јакупу Краснићију, Реџепу Сељимију и Кадрију Веселију, сведочењем заштићеног сведока W04870. Тачијеви адвокати затражили повлачење из случаја због како је наведено "неиспуњавања обавеза од стране бившег косовског председника и лидера ОВК".

Током суђења, које је затворено за јавност, тужилац је у понедељак прочитао њену писану изјаву у којој је рекла да су јој припадници ОВК отели и убили рођака у околини Подујева и објаснила на који начин је нестао њен рођак и како су се према њему понашали припадници ОВК док је био у затвору, али и оно што је након његовог убиства сазнала о њему.

Суђење је и данас затворено за јавност.

Специјализовано тужилаштво саопштило је раније да има више од 300 сведока који ће дати изјаве током овог судског поступка.

Тачи, Весељи, Краснићи и Сељими оптужени су за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства, у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године на више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, на северу Албаније.

Та кривична дела квалификована су као злочини против човечности и ратни злочини.

Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.

Тачијеви адвокати затражили повлачење из случаја

Адвокати Грегори Кихо и Џо Ридер, као и њихови правни тимови поднели су захтев за повлачењем са случаја Хашима Тачија пред Специјалним судом у Хагу, због како је наведено "неиспуњавања обавеза од стране бившег косовског председника и лидера ОВК".

Као разлог у захтеву се наводи неиспуњење обавеза према њима.

"Господин Тачи није испунио обавезу према Грегорију Киху и Џоу Ридеру,  члановима тима за подршку, а господин Тачи је разумно упозорен да ће тражити раскид уколико обавеза не буде испуњена", наводи се у саопштењу Специјализованих већа.

У саопштењу се наводи званичан захтев Тачијеве одбране, а према уредби, када буде именована следећа група одбране, претходни адвокати морају да наставе сарадњу у року од највише 45 дана од тренутка када се именују нови правни заступници.

Даље се истиче да Тачи може и сам да се брани пред судом, као и да му се може доделити правни заступник од стране Специјализованих већа уколико нема довољно финансијских средстава да плати исте.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара