Потврђена оптужница против припадника "балканског картела"

Виши суд у Београду потврдио је оптужницу против 20 осумњичених припадника организоване криминалне групе познате као "балкански картел", који се сумњиче за међународну трговину око седам тона кокаина.

На решење о потврђивању оптужнице дозвољене су жалбе Апелационом суду у Београду, речено је Танјугу у том суду.

Оптужница је подигнута против М. С., М. Л., Р. Р., Љ. Л., М. З., З. Ј., В. С., М. Р., Г. П., П. М., М. П., М. Ј., А. И., Д. Ђ., М. М., Д. Н., И. Ц., М. Р., Н. Ђ. и Д. М. наводи се у саопштењу тужилаштва.

Оптужницом им се на терет ставља да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога и недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Истрага у овом случају почела је наредбом Јавног тужилаштва за организовани криминал 12. маја.

У тренутку када је започет поступак на територији Србије лишено је слободе 14 особа које се налазе у притвору.

Преосталих шесторо је у бекству и за њима је расписана потерница, укључујући и међународну потерницу за сваког од њих.

Највећа количина заплењена на Аруби

Ова организована криминална група се терети да је учествовала у међународној трговини око седам тона кокаина у периоду децембра 2019. до августа 2020. године.

Највећа количина је заплењена на Аруби у фебруару 2020.године, а припреме су започете у децембру 2019. године, када је пресретнут брод "Ареса" и том приликом је пронађено и заплењено 4,5 тоне кокаина.

Следећа заплена у количини од 1.200 килограма кокаина уследила је у јуну 2020. године у Белгији, док су у августу 2020. године у Ротердаму у Холандији заплењена преостала 742 килограма кокаина.

Предмет оптужења и велика количина оружја

Поред ове три заплене, предмет оптужења је и велика количина оружја различите врсте аутоматског, полуаутоматског као и муниције и експлозивних направа, а реч је о оружју које је пронађено приликом лишења слободе једног од лица које припада тзв „нишкој групи“, а пронађено је приликом претреса стана у Нишу.

Поред наведеног, одлуком Јавног тужилаштва за организовани криминал блокирани су сви рачуни, сефови, сва покретна и непокретна имовина - станови, куће и возила, инострани новац у износу од више од три милиона евра, скупоцени сатови и накит.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво