Читај ми!

Сведочили родитељи убијене деце и чувара у "Рибникару", у фебруару наставак суђења

Родитељи две убијене девојчице и чувара у ОШ "Владислав Рибникар" сведочили су у Вишем суду у Београду у оквиру судског процеса у парничном поступку против породице Кецмановић, односно мајке, оца и дечака који је у поменутој школи убио девет вршњака и чувара и ранио још шест особа. Јуче су сведочили родитељи две убијене девојчице и једног дечака. Наставак суђења заказан за фебруар.

На суђењу су данас прво сведочили Анђелко и Наталија Аћимовић, родитељи убијене девојчице, који су испричали како је та породица функционисала и колико је њихова ћерка њима улепшавала сваки дан.

Њихова ћерка рањена је 3. маја, али је подлегла повредама 15. маја. Њен отац је описао да је у болници била натечена, јер јој је један метак био у глави, док су се они сваки дан надали да ће ипак преживети упркос прогнозама лекара.

Како је објаснио отац девојчице, тих 12 дана су се надали чуду, да њихова ћерка преживи, али су захвални што су имали још тих 12 дана да проведу с њом, али нису ни пили ни јели, већ су се само молили.

Њихова ћерка је тражила почетком године да се пребаци у други разред, али одговор од директорке школе нису добили и на крају је она ипак остала у том разреду.

Осврнули се са на тужене, односно породицу Кецмановић, и навели да је то девијантна породица којој су били битни само новац и каријера.

"Јасно је да је то девијантна породица која не осећа нимало гриже савести ни одговорности. Нико не мисли да је он (отац дечака) имао жељу да К. К. убије толико људи, али му је дао средство да убије", тврди Анђелко Аћимовић.

Аћимовић тврди да је Владимир Кецмановић у истрази за свог сина рекао – "он нам је уништио живот", додајући да су девојчице већински биле на његовом списку, што, како тврди Анђелко Аћимовић, показује да је К. К. "мрзео све што је женско".

Његове речи да је његова ћерка ту душом и да је стално с њима, али да ипак једва чека да оде са овог света како би био с њом, потресле су све присутне у судници.

Мајка убијене девојчице навела је да су је мајке друге убијене деце тешиле да живот иде даље, али када је погледала у њих, њихове очи су биле мртве.

Сведочили и родитељи убијеног чувара

Сведочили су и родитељи убијеног чувара Драгана Влаховића, који су рекли да је он био најбољи од најбољих и да је много волео децу.

"Мој Драган је велики, храбар човек, нисам сигурна да сам га ја тако васпитала, мислим да га је Бог таквог послао", поручила је његова мајка.

Сведочење породице Кобиљски

Нина Кобиљски, мајка убијене девојчице, испричала је цео живот своје ћерке, од самог рођења, као и да јој је стално говорила "баш сам тебе такву желела".

Кобиљски је рекла да је тек у полицијској станици сазнала да јој је ћерка убијена, односно да све време док је била испред школе након пуцњаве није била свесна да су деца убијена, већ је чекала своју ћерку испред школе како би је загрлила кад изађе, јер је била сигурна да се много уплашила.

Како је објаснила, чак и када је видела у медијима вест да је осморо деце убијено, она је помислила да медији лажу и није прихватала.

Након што су јој саопштили да јој је ћерка убијена, ставили су је у кола Хитне помоћи јер јој се слошило, као што се и њеном супругу, који је тада био у Румунији, слошило, и њеној мајци која је била испред школе и чекала девојчицу.

"Ми смо тада сви пали као домине. Ја испред станице, након чега су ме ставили у кола Хитне помоћи. Супруг у Румунији, а моја мајка испред школе и њој је такође указана медицинска помоћ", навела је Кобиљски.

Најпотреснији тренутак на данашњем суђењу је био када је Кобиљски причала како је ћерку спремала за сахрану, да јој је купила патике које је желела, као и тренутак када су је, док је била у сандуку, грлили, љубили и мазили.

Данашње суђење је одложено за фебруар, када ће Кобиљски наставити са сведочењем, док је за 23. фебруар заказано сведочење тужених Владимира и Миљане Кецмановић.

На јучерашњем суђењу сведочили су родитељи убијеног дечака и две девојчице.

Суд ће одлучивати о тужби тек по окончању парничног поступка

Тужбу за накнаду штете поднело је укупно 27 тужилаца, односно чланова породица жртава, а тужени су малолетник и његови мајка и отац.

Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка ће донети одлуку да ли у потпуности или делимично прихвата тужбени захтев породица или га евентуално одбија.

Тужба је поднета у парничном поступку због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха.

Овом тужбом је затражена и новчана рента, односно будуће давање одређеног износа новца од дана пресуђења па док за то трају услови – и то на име будуће нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица.

Суд је раније одредио у односу на оца дечака привремене мере забране располагања и отуђења имовине у кривичном поступку који се води против њега, а према мајци у парничном поступку.

У парничном поступку против дечакове мајке Виши суд у Београду донео је решење о привременој мери у односу на имовину у њеном власништву, односно да је блокирана за продају и изнајмљивање.

Више јавно тужилаштво у Београду је 10. октобра подигло оптужницу против оца и мајке дечака, као и власника и инструктора стрељачког клуба у којем је како се сумња К. К. учио да пуца. 

У суду се води још једно суђење по тужби против породице Кецмановић, школе и државе, коју су поднели чланови породице Дукић, чија је ћерка убијена у школи.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара