Читај ми!

Тужилаштво тражи укупно 221 годину затвора за групу повезану са Беливуком, осумњичену за диловање дроге

Јавно тужилаштво за организовани криминал предложило је данас суду да 18 припадника организоване групе, осумњичених за препродају дроге на територији Београда, осуди на укупно 221 годину затвора.

Осумњичени се доводе у везу са организованом криминалном групом Вељка Беливука, којој се суди у посебном поступку.

Тужилац је у својим завршним речима суду предложио да Лазара Маринковића званог Луцифер, који је означен као вођа групе, за кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела осуди на 10 година, а за дрогу 13 година, те да му изрекне јединствену казну затвора од 20 година.

За Марка Трајковића тужилац је тражио јединствену казну затвора од 13 година, за Вељка Огурлића јединствену казну од 15 година, исту као и за Борислава Мармута.

Предлог тужилаштва је да суд Луку Мумовића, који се осим за удруживање и дрогу, терети и за оружје, осуди на јединствену казну затвора од 12 година као и да му изрекне новчану казну од 100.000 динара.

Јединствену казну затвора од 12 година тужилац је тражио и за Николу Филиповића, док је за Стефана Милановића предложио казну затвора од 13 година.

За Стефана Симића, Уроша Булајића, Марка Прљу, Александра Крстића, Луку Гемаљевића, Алексу Кошутића, Предрага Вучковића, Луку Остојића, Василија Николовског, Алексу Васића и Марка Вокића тужилац је предложио да се осуде на по 11 година затвора.

На данашњем суђењу неколико адвоката одбране је изнело своје завршне речи, а остали ће наставити у четвртак.

Судија ће након завршних речи заказати изрицање пресуде.

Наводи из оптужнице

Окривљенима је на терет стављено кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела, неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, а Маринковићу и кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Сумња се да је ова група, односно организатор, припадници, више малолетника и више Н.Н. особа, деловала од почетка јула 2021. до 29. марта прошле године на територији Београда ради извршења кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Осумњичени су да су препродавали кокаин, хероин, марихуану и амфетамин, чиме су остварили знатну противправну имовинску корист.

Дрогу су, како се наводи у оптужници, продавали у насељу Карабурма, у Београду, на два београдска сплава и у једном клубу, а опојну дрогу су достављали и на адресе купаца – уживаоца.

Припадници ове криминалне групе ухапшени су 29. марта прошле године, док су тројица осумњичених већ била у притвору у тренутку хапшења.

Они се доводе у везу са пословима и препродајом дроге као део групе Беливука и Марка Миљковића који су у притвору и против чије се организоване криминалне групе води судски поступак због најтежих кривичних дела, међу којима је и седам убистава.

На једном од суђења групи Вељка Беливука, окривљени-сарадник Никола Спасојевић је поменуо Маринковића чији је надимак Луцифер, наводећи да му је носио дрогу коју је Маринковић даље продавао.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару