Читај ми!

Шаљу оптужница терети за застрашивање сведока, сутра пред судијом у Хагу

Хаџија Шаљу, бившег посланика Алијансе за будућност Косова, а пре тога и припадника бивше ОВК на подручју Малишева, Специјализовано тужилаштво терети за ометање правде, односно за застрашивање сведока. Шаља је јуче ухапшен на Косову, а данас пребачен у Притворски објекат Специјализованих већа у Хагу.

Специјализовано тужилаштво саопштило је да је јуче ухапсило Хаџија Шаљу на основу налога за хапшење и трансфер који је издао судија за претходни поступак Специјализованих већа у Хагу.

Данас је пребачен у притворску јединицу Специјализованих већа у Хагу и за сутра је заказано појављивање пред судијом за претходни поступак.

Налог за хапшење односи се на кривична дела против спровођења правде.

Судија за претходни поступак потврдио је оптужницу против Хаџија Шаље 4. децембра 2023.

Према потврђеној оптужници, Хаџи Шаља терети се за: застрашивање, а затим и за покушај ометања службеног лица у вршењу службене дужности озбиљним претњама, и као појединац и учествовањем у заједничком деловању групе.

У потврђеној оптужници се наводи да су најкасније од 5. до 12. априла 2023, Шаља и саизвршиоци, укључујући Сабита Јанузија и Исмета Бахтијарија, као група координисали заједничке активности пре и након што су Јанузи и Бахтијари контактирали са сведоком 1.

У оптужници се даље наводи да су Јанузи и Бахтијари по налогу Шаље у два наврата појединачно контактирали са сведоком 1 како би га употребом озбиљних претњи и обећањем користи навели да повуче изјаву или да се уздржи од давања исказа у службеном поступку пред Специјализованим већима.

Према наводима оптужнице, такво поступање показује да је Хаџи Шаља са умишљајем застрашивао сведока 1 и ометао службена лица, укључујући тужиоце и истражитеље Специјализованог тужилаштва, у вршењу службене дужности.

Овом хапшењу претходило је хапшење Сабита Јанузија и Исмета Бахтијарија на основу потврђене оптужнице. Њих двојица ухапшени су на Косову 5. октобра 2023. и доведени у притворски објекат у Хагу.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара