Читај ми!

После предлагања доказа одложено суђење Папићу и Пандуру

Доказним предлозима у Вишем суду у Београду настављено је суђење бившем заменику начелника Службе за борбу против криминала Горану Папићу и полицајцу Браниславу Пандуру, који се терете да су искоришћавањем службеног положаја спречили хапшење и процесуирање припадника криминалне групе Н. К. у ноћи између 11. и 12. септембра 2020. године.

На данашњем рочишту браниоци и тужилац су предлагали доказе, због чега су ушли и у расправу. Након тога судија је питала колико ће трајати изношење одбране оптужених, а браниоци су рекли да за сваког оптуженог најмање по сат времена.

Судија је одлучила да суђење због недостатка времена одложи за 21. фебруар када ће оптужени изнети одбрану.

Папић је доведен из затвора где издржава казну затвора од две године, на коју је осумњичен, јер је у априлу 2020. године ургирао да се истог дана врати заплењено блиндирано возило Марку Миљковићу, сада оптуженом за организовање криминалне групе и низ тешких кривичних дела.

Обојица окривљених су се на претходном суђењу кратко изјаснили да нису криви за кривична дела за која се терете.

Папићу се оптужним предлогом Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду на терет ставља кривично дело трговина утицајем, а Пандуру злоупотреба службеног положаја.

Папић се сумњици да је у ноћи привођења Н. К. у СБПОК, под сумњом да се бави продајом наркотика, утицао на своје подређене да се Н. К. пусти на слободу, наводећи да га познаје од раније и да је приведени само мајстор код којег он поправља кола, иако је знао да је Н.К. лице за које су постојала оперативна сазнања да је члан криминалне групе која се у дужем периоду бави продајом наркотика.

Бранислав Пандур је, како се сумња, искористио свој положај као шеф Одсека за спречавање кријумчарења дроге и позвао дежурног заменика Вишег јавног тужиоца у Београду којем је рекао неистиниту информацију да је Н. К. “под мерама” Тужилаштва за организовани криминал и да би његовим задржавањем била упропашћена оперативна обрада СБПОК, иако је знао да то није тачно.

На тај начин окривљени су Н.К. прибавили корист, тако што су спречили да му се одреди задржавање до 48 сати, као и да му се врате претходно одузети предмети – па су тако онемогућили вештачење садржаја мобилних телефона, претрес возила и ДНК вештачење одузетог новца и вештачење присуства опојних дрога на новцу.

Н. К. је ухапшен у августу 2021. године због недозвољене производње и стављања у промет опојних дрога, када Папић није више био у СБОПОК-у , а недавно је против њега потврђена и оптужница.

Виши суд у Београду осудио је Папића 22. августа прошле године на казну затвора од годину и четири месеца, јер је у априлу 2020. године ургирао да се истог дана врати заплењено блиндирано возило Марку Миљковићу, сада оптуженом за организовање криминалне групе и низ тешких кривичних дела.

Апелациони суд у Београду му је повећао казну за осам месеци и правоснажно га осудио на казну затвора од две године.

недеља, 14. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару