Читај ми!

Двојици осумњичених за пореске преваре и прање новца одређен притвор

Судија за претходни поступак Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег суда у Београду одредио је притвор Мити К. и Тодору Н. за пореску превару и прање новца, којима је буџет Србије оштећен за 30.014.798 динара.

Суд је одредио кућни притвор уз електронски надзор (наногицу) Саши Б. и Ненаду К., потврђено је Танјугу у том суду.

Мити К. притвор је одређен да не би ометао поступак утицањем на сведоке и да не би у кратком временском периоду поновио кривично дело, док је Тодору Н. притвор одређен због опасности од бекства.

Истим решењем одбијен је предлог тужилаштва да се осумњиченима Данијелу Б. и Николи Г. одреди притвор.

У тужилаштву су раније саслушани Мита К., Данијел Б., Саша Б., Ненад К., Иван Д., Никола Г., Тодор Н., Маријета С. и Живојин О., док се трага за још четири лица.

Седморо осумњичених изнело је одбрану, док се двоје бранило ћутањем, односно правом да не износе одбрану у овој фази кривичног поступка.

Осумњиченима се на терет стављају кривична дела пореска превара и прање новца.

Сумња се да су они од јануара до августа 2023. године подносили пореске пријаве неистините садржине преко више привредних друштава, у којима су били формални власници и одговорна лица, а на основу којих им је исплаћен новац на основу неоснованог повраћаја ПДВ-а у укупном износу од 30.014.798 динара, који је стечен кроз пореску превару у вези са порезом на додатну вредност.

Након тога осумњичени Мита К. је наведена новчана средства са знањем да потичу од криминалне делатности, како се сумња, стављао у легалне токове, тако што је са пословних рачуна привредних друштава куповао разна материјална добра, измиривао кредите и пословне обавезе према другим правним лицима, која су такође под његовом контролом, док је део новца подигнут у готовини.

субота, 22. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије