Тужилаштво подигло оптужницу и тражи 12 година затвора за оца дечака који је починио масовно убиство у Рибникару, а за мајку две и по године

Више јавно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против Владимира К., оца дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио девет вршњака и чувара. Тужилаштво за њега тражи 12 година затвора, а за мајку детета две и по године. Оптужница и против председника и радника стрељане због лажног сведочења – за њих се траже по три године затвора.

Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић саопштио је да је Владимир К. оптужен да је починио тешко дело против опште сигурности, као и да је сина од 13 година током годину дана обучавао да рукује оружјем. Такође, оптужен је и да није на законски начин чувао оружје и муницију.

"Након нешто више од пет месеци свеобухватне истраге, Више јавно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против Владимира К., оца детета које је 3. маја 2023. године у основној школи 'Владислав Рибникар' лишило живота 10 особа, од чега деветоро деце, и ранило шест особа, од којих петоро деце", навео је тужилац Стефановић.

Тужилац је навео да постоји оправдана сумња да је окривљени у периоду од годину дана пре трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" обучавао свог сина од 13 година да рукује ваздушним и ватреним оружјем, као и припадајућом муницијом, да гађа у мете у облику концентричних кругова, силуета људи, учио га да пуни оквир, правилно стоји и дише приликом коришћења ватреног оружја.

Како је Стефановић навео, у истрази је утврђено да окривљени није држао оружје и муницију у сефу који се налазио причвршћен за зид у ормару ходника, а који је претходно набавио ради остваривања услова за безбедно смештање и чување оружја, како би добио одобрење надлежног органа за набављање и држања ватреног оружја.

"Наиме, држао је предметно ватрено оружје са припадајућих шест оквира и муницијом уместо у металном сефу са кључем, у два пластична кофера који служе за преношење оружја, а не и за његово безбедно смештање и чување. Ови кофери су се налазили у једном ранцу црне боје, при чему су оружје и припадајући оквир били упаковани у једном пластичном коферу са катанцем који је имао шифру, док је други пластични кофер био без катанца и у њему је била смештена припадајућа муниција“, навео је Стефановић.

O дану када је почињен масовни злочин

Како Тужилаштво наводи, окривљени је тако омогућио детету да дође у посед два пиштоља, за које га је претходно обучавао да пуца у стрељачком клубу, "чешка збројевка" и "ругер", за чије набављање и држање је добио одобрење надлежног органа.

"Син окривљеног је, како се сумња, дошао до оружја 1. маја 2023. године, када је напунио шест припадајућих оквира са муницијом за пиштоље 'чешка збројевка' и 'ругер', са укупно 92 метка, и ставио их код себе, а затим их 3. маја пребацио у свој ранац и понео са собом у Основну школу 'Владислав Рибникар', коју је похађао. Ушавши у приземље школе, дечак је најпре пуцао на радника обезбеђења, затим је пуцао на две ученице које су седеле за столом за дежурство, као и на још једну ученицу која се налазила поред клавира", рекао је Стефановић.

Потом је, каже тужилац Стефановић, ходником отишао до кабинета историје, у којем су се на часу налазили наставница историје, студент историје на пракси, као и 23 оштећена малолетна ученика одељења 7/2, у којој је испалио укупно 45 пројектила.

Оптужење мајке дечака, њен ДНК пронађен на једном метку

Више јавно тужилаштво у Београду непосредно врши оптужење и мајке дечака Миљане К. због кривичног дела Недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Она је оптужена јер је неовлашћено држала муницију, будући да је током истраге на једном од метака за пиштољ 'чешка збројевка' пронађен њен ДНК.

"Прецизније, на једној чаури која је пронађена у кабинету историје код врата, када се улази, пронађен је њен неспорни ДНК“, рекао је Стефановић.

Оптужени и председник и инструктор у стрељачком клубу

Због кривичног дела давање лажног исказа, непосредно су оптужени и председник Стрељачког клуба Партизан практикал шутинг Ратко И. и инструктор у том клубу Немања М.

Окривљени Ратко И. је, како се сумња, дао лажан исказ пред тужилаштвом када је испитиван у својству сведока у истрази против Владимира К., тако што је тврдио да он није видео дечака да пуца, да га је видео само једном преко видео-надзора, како дотрчава до свог оца који пуца, те да је лично дао налог инструктору да дете изведе напоље.

Такође је тврдио да никада није упознао K. K., нити је са њим био на ватреној линији.

“Tакав исказ је супротан доказима које је прикупило Више јавно тужилаштво и Министарство унутрашњих послова Републике Србије. Окривљени Немања М. је такође у истрази лажно тврдио да му није познато да ли је Владимир К. на своју одговорност дао сину да пуца из ватреног оружја, јер он то није видео, и да јесте – да би сигурно санкционисао такво поступање, те да му није познато да Владимир К. с неким долази у стрељану да пуца, чији исказ је супротан прикупљеним доказима“, рекао је Стефановић.

Тужилаштво тражи вишегодишње казне затвора

Стефановић је рекао да је оптужница написана на 267 страна и да је спроведена опсежна истрага. Указао је и на специфичност случаја, будући да је злочин починило тринаестогодишње дете, због чега кривично не може да одговара.

Оптужница је предата Вишем суду у Београду на одлуку о потврђивању, уз предлог суду да оптуженом Владимиру К. продужи притвор, као и да га након одржаног главног претреса суд огласи кривим и осуди на максималну казну затвора у трајању од 12 година.

За Миљану К. тужилаштво је предложило казну затвора у трајању од две године и шест месеци, а за председника стрељачког клуба и инструктора у том клубу казне затвора у трајању од по три године.

Сви ученици одељења 7/2 Огледне основне школе "Владислав Рибникар", без обзира на то да ли су рањени или не, добили су статус оштећених у овом кривичном поступку, с обзиром на трауму коју су преживели гледајући како њихов школски друг пуца у њихове другаре.

Тужилаштво је суду предложило да се искључи јавност током главног претреса.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара