Притвор за 13 осумњичених да су оштетили буџет државе за 2,1 милијарду

Посебно одељење за организовани криминал Вишег суда у Београду одредило је притвор до 30 дана за 13 осумњичених припадника групе, која се сумњичи да су утајом пореза оштетили буџет Србије за 2,1 милијарду динара.

Притвор је одређен Р.Ш., З.К., А.К., С.В.К., Т.К., М.М., С.В., Ј.В., А.В., Н.Н., М.Г., Д.Р. и М.С., саопштено је из тог суда.

Њима је питвор одређен услед постојања особитих околности које указују да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело, а према окривљенима Р.Ш., З.К., А.К., С.В.К., Т.К. и М.М и услед постојања околности које указују на опасност од бекства.

Истовремено, суд је одбио као неоснован предлог Јавног тужилаштва за организовани криминал се према окривљенима А.Х., Д.Т. и М.Е. одреди притвор.

Наредба о спровођењу истраге је донета у односу на Р. Ш., С. К., З. К., А. К., С. В. К., Т. К., Ж. А., М. М., С. В., Ј.В., А. В., Н. Н., Д. Р., М. Г., М. С., А. Х., Д. Т., М. Е., С.Ђ., А. Ф., В. М., М. Б. П. и још четири особе у бекству, рекли су за Танјуг из Јавног тужилаштва за организовани криминал јуче.

Они се сумњиче да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, пореска утаја и злоупотреба положаја одговорног лица.

Полиција је јуче на територији Суботице и Новог Сада ухапсила 22 осумњичених који су данас саслушани у овом тужилаштву.

Сумња се да је Широла организовао ову криминалну групу, под чијом контролом је пословало седам привредних субјеката у иностранству и седам привредних субјеката у Србији.

Ова организована криминална група је сачињавала лажну документацију, по наруџбини шпедитера, неопходну за увоз половних аутомобила, а реч је о рачунима умањене вредности половних моторних возила и неистинитим ЕУР-1 обрасцима.

Од 1. фебруара 2019. до 3. октобра ове године, увезено је 39.078 половних моторних возила, чиме је буџет Србије оштећен за више од 2,1 милијарду динара.

На име тако сачињене лажне пословне документације, ова организована криминална група прибавила је противправну имовинску корист у износу од 1.179.300 евра, а шпедитери 2.735.460 евра.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије