Читај ми!

Под лупом цариника: Жена испод хаубе, злато у чипсу, пензионер са 13 дијаманата и још много тога

Тоне дроге, текстила, килограми злата и хиљаде томпуса, дуг је списак робе заплењене на границама у овoj години. Забeлежена је и рекордна заплена девиза, али су цариници, ипак, били згранути када су испод хаубе аутомобила угледали жену. Шверцери се довијају на различите начинe, али искусне царинике мало шта може да изненади, кажу за Интернет портал РТС-а у Управи царина.

Под лупом цариника: Жена испод хаубе, злато у чипсу, пензионер са 13 дијаманата и још много тога Под лупом цариника: Жена испод хаубе, злато у чипсу, пензионер са 13 дијаманата и још много тога

Цариници су за шест месеци ове године запленили 15 милиона евра у хартијама од вредности, преко два милиона евра у готовини у различитим валутама, скоро 13 килограма злата, око 700.000 комада цигарета, више од 2.000 томпуса и преко 850 килограма резаног дувана и арома за наргиле.

Један од невероватних покушаја кријумчарења ове године, забележен је када је мигранткиња покушала да пређе границу скривајући се испод хаубе, али и када је радиоактивна глава громобрана откривена у делу за резервни точак аутомобила.

Робу цариници најчешће проналазе скривену у фабричким шупљинама, али и у специјално израђеним бункерима возила, личном пртљагу, гардероби, па чак и на телу путника.

"Цариници представљају прву брану за све што на нелегалан начин може да доспе на тржиште, или на било који начин угрози живот и здравље људи”, истичу за Интернет портал РТС-а у Управи царина.

Гужве су на прелазима са сезоном летњих одмора, а листа кријумчарене робе и начинима на који шверцери покушавају да пренесу преко границе скоро да нема краја. Издвајамо неке од највећих, најнеобичнијих и најупечатљивијих царинских заплена у 2023. години.

Свежњи у векнама хлеба, рекорд и тајни бункер

Скривених девиза ове године било је у паковањима детерџента, кекса, издубљеним векнама хлеба, чарапама и вешу, међу смећем, чак и у дну термоса са врелом кафом, кажу за РТС у Управи царина.

Тако су двојица на прелазу Келебија средином јуна тврдили да немају шта да пријаве, али су цариници међу личним пртљагом у аутомобилу открили чак 15 милиона евра у хартијама од вредности и 117.000 евра у готовини. Ово је уједно била историјска заплена девиза на граници.

Цариници су, такође, почетком године на Градини открили и специјално направљени тајни бункер у пртљажнику аутомобила у ком је било 343.000 евра, док су на Батровцима путници у фабричким шупљинама аутомобила покушали да сакрију 240.000 евра.

Упорни шверцер томпуса и велики "улов" уља за наргилу

Дрогу су цариници у прошлости налазили на невероватним местима – у кесицама чаја, пеленама, зеленој салати и теглицама "нутеле".

Више од пола тоне марихуане, на пример, нађено је средином марта на прелазу Гостун у цистерни приликом прегледа мобилним скенером. Бег возача и реакција службеног пса потврдили су да се у цистерни, за коју је пријављено да је празна, налази нешто сумњиво.

На Градини је, такође, у товару сојиног млека у априлу заплењено 252 килограма марихуане, док је на истом прелазу у товару боја два месеца раније откривено 220 килограма марихуане. Било је и примера великих заплена уља за наргилу, томпуса и дувана.

Возач комбија на граници Хоргош је средином јуна пријавио да превози половну кухињу, али су цариници испод ћебета у пртљажнику "уловили" кутије у којима је било чак 240 килограма уља за наргиле.

Један путник у коферима на Аеродрому "Никола Тесла" покушао је почетком јуна да прошверцује хиљаду томпуса и 50 паклица кубанских цигарета у вредности око 39.000 долара. Овај случај не би био бизаран да исти човек и сутрадан није покушао неопажено да прође са торбом пуном томпуса.

Злато у чипсу, "луј витон" и дијаманти

Цариници су злато својевремено откривали у пуним аутомобилским резервоарима, инструмент таблама, паковањима чаја, теглама зимнице, чак и под пазухом једне путнице, кажу у Управи царина.

Један шездесетпетогодишњи пензионер ставио је тако 13 дијаманата, шест дуката и једну златну плочицу у торбу и аутомобилом средином марта упутио се из Немачке ка Бугарској. Цариници су, међутим, на прелазу Вршка чука открили скривене драгоцености.

Готово килограм злата, вредног скоро 45.000 евра, такође је откривен у марту на Градини. Можда би то био још један уобичајени случај покушаја кријумчарења да злато није нађено у чипсу, јакни и ранцу путника.

Два месеца касније, цариници су имали још један велики случај заплене, када су на прелазу Батровци у аутобусу пронашли 13 скупоцених сатова, светски познатих робних марки Franck Muller и Hublot, вредних готово 170.000 евра.

Када је реч о још "скупљој" заплени, цариници су почетком јула путнику одузели непријављени џип Mercedes Benz G400D и јакну марке "луј витон", чија је укупна вредност процењена на готово 174.000 евра.

Нов дијамантски прстен, вредан 8.500 евра, у оригиналном паковању француске робне марке Messika, нађен је у ручном пртљагу једног путника, који је допутовао летом из Њујорка. Можда би прстен од белог злата са три дијаманта био на руци његове жене, само да га је мушкарац, у складу са правилима, пријавио.

Расни пси, скупоцена вина и текстил

Цариници су у фебруару пронашли 19 расних ловачких паса на прелазу Прешево у једном теретном возилу. Возач са 15 паса расе "сетер" и четири пса расе "поентер", осим што није пријавио шта се налази у теретном делу комбија, није имао ништа од неопходне документације за те животиње.

Рекордно кријумчарење готово седам тона текстилне робе, вредне око 73.000 евра спречено је у мају на Градини, када је пронађено 27.000 мушких, женских и дечјих одевних предмета.

Почетком летње сезоне, возач комбија покушао је да прокријумчари 100 боца француских и италијанских вина. Реч је о винима познатих марки (Chateau La Fleur, Corton Grand Cru, Biserno, Vega Sicilia), чије се тржишне цене крећу од 100 до 3.000 евра по боци.

Осим редовних контрола на унутрашњим и граничним испоставама, цариници спроводе и такозване дубинске контроле на читавој територији земље. Њихови резултати сведоче о томе да и те како добро познају психологију кријумчара, закључују за Интернет портал РТС-а у Управи царина.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво