Читај ми!

Осумњичени чланови балканског картела саслушани у Тужилаштву за организовани криминал, предложен притвор

Јавно тужилаштво за организовани криминал саопштило је да је донело наредбу о спровођењу истраге против 20 осумњичених због постојања основане сумње да су извршили кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Из тужилаштва наводе да се та организована криминална група, чији су чланови јуче ухапшени, терети да је учествовала у међународној трговини више од седам тона кокаина.

Наредба о спровођењу истраге донета је, како се наводи, против М. С., М. Л., М. Ј., Д. Ђ., М. М., Д. Н., И. Ц., Р. Р., Г. П., М. Р., М. П., В. С. и Љ. Л., који су данас саслушани у Јавном тужилаштву за организовани криминал.

"Наредбом о спровођењу истраге, обухваћено је још седам лица која нису лишена слободе. Од тога два лица се налазе на издржавању казне затвора у Републици Перу З. Ј., а Д. М. налази у притвору по решењу Краљевине Холандије, док се А. И. налази у притвору по другом основу у Нишу. Четири лица налазе се у бекству", наводе из тужилаштва.

Додаје се да је у Јавном тужилаштву за организовани криминал 11 осумњичених искористило законско право и бранило се ћутањем, а одбрану су изнели осумњичени Љ. Л.и Р. Р. који су негирали кривицу, као и да је приликом претреса станова и других објеката чији су осумњичени власници или корисници пронађена велика количина новца на различитим локацијама.

"Само код једног осумњиченог В. С., који има пребивалиште на адреси где је лишен слободе у месту Житиште, пронађен је новац сакривен у бурадима у износу од три милиона евра у различитим апоенима", навели су из тужилаштва.

Додаје се да је поред наведеног, приликом претреса једног од станова који су користили осумњичени на територији града Ниша, пронађена већа количина оружја и експлозивних направа.

"С обзиром да је у току вештачење заплењеног оружја, у наредном периоду ће се изјашњавати на околности које се односе на илегално поседовање оружја. Поред новца и оружја, одузети су скупоцени сатови и накит као и возила", истичу у саопштењу.

Јавно тужилаштво за организовани криминал одмах је блокирало све рачуне, сефове, сву покретну и непокретну имовину - станове, куће и возила осумњичњених лица.

"Акција која је успешно спроведена на територији Србије извршена је и у сарадњи са EUROPOLOM, EUROJUST и Париским трибуналом односно Одељењем задуженим за борбу против организованог, финансијског и сајбер криминала „JUNALCO“, у којој су прукупљани круцијални докази са Скај апликације путем међународне правне помоћи као и други докази који су неопходни за поступање Јавног тужилаштвa за организовани криминал, а чиме је разбијен овај 'балкански' картел", наводи се у саопштењу.

Истиче се да је јавни тужилац за организовани криминал након саслушања осумњичених, предложио судији за претходни поступак Посебног одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду да се у односу на сва лица одреди притвор због опасности од бекства и понављања кривичног дела.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво