Читај ми!

Одређен притвор до 30 дана оцу дечака који је пуцао у школи на Врачару

У Вишем јавном тужилаштву у Београду саслушан је В. К. (47), отац малолетника који је 3. маја хицима из пиштоља усмртио девет особа у Основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару. Осумњичени је на саслушању негирао извршење кривичног дела и детаљно је изнео одбрану. На захтев тужилаштва одређен му је притвор до 30 дана.

Одређен притвор до 30 дана оцу дечака који је пуцао у школи на Врачару Одређен притвор до 30 дана оцу дечака који је пуцао у школи на Врачару

Саслушање је трајало више од три сата, а почело је око пола 12, јер је бранилац Ирина Боровић каснила сат и по. Наиме, ово саслушање је било заказано за 10.00.

Више јавно тужилаштво саопштило је да се сумња да је В. К. у претходном периоду обучавао свог 13-годишењег сина К. К. да рукује ватреним оружјем и муницијом, тако што га је водио у стрељачки клуб како би увежбавао гађање мета из ватреног оружја, упркос чињеници да дете има 13 година и да таква активност и обука очигледно не одговарају његовој животној доби.

Такође, В. К. је, како се сумња, поступио супротно одредби члана 32 став 1 Закона о оружjу и муницији и супротно члану 2 став 1 Правилника о просторно-техничким условима за безбедно смештање оружја и муниције, јер није обезбедио услове за безбедан смештај и чување оружја и муниције тако да оно не може доћи у посед неовлашћених лица, односно да буде закључано и посебно одвојено у сефовима, касама или сличним ормарима који се не могу лако отворити.

Сумња се да је услед оваквог његовог поступања 3. маја 2023. године његов син К. К успео да дође у посед пиштоља марке CZ Shadow, калибра 9x19 мм и пиштоља марке Ruger MK калибра 22 мм ЛР, за које осумњичени В. К. поседује дозволе надлежног органа, а које се налазило у неправилно обезбеђеном металном сефу у ормару који се налази у предсобљу стана.

Дете је оружје и муницију понело са собом у ОШ "Владимир Рибникар" у Београду, коју иначе похађа, где је испалио велики број хитаца и лишио живота радника обезбеђања и осморо ученика, а тешко ранио шесторо ученика и наставницу школе.

Осумњичени негира извршење кривичног дела

Осумњичени је на саслушању негирао извршење кривичног дела и детаљно је изнео одбрану.

Тужилаштво је предложило судији за претходни поступак Вишег суда у Београду да осумњиченом одреди притвор да не би утицао на сведоке, да не би поновио кривично дело у кратком временском периоду и због узнемирења јавности. Суд је, након тога, донео одлуку да му одреди притвор од 30 дана.

Малолетник К. К. има 13 година и он, према Закону о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица, не може бити одговоран.

Он је у среду у јутарњим часовима из очевог пиштоља убио осморо ђака и чувара те школе, а ранио шест ђака и наставницу историје.

Ученик седмог разреда београдске школе 3. маја хицима из пиштоља усмртио је осам ученика и радникa обезбеђења, а шесторо деце и наставницу ранио.

Смештен је ради опсервације у одговарајућу психијатријску установу за децу и омладину.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво