Компанија ХБИС објавила шта је узрок експлозије у смедеревској Железари

Истрага експлозије у смедеревској Железари показала је да је узрок инцидента контакт троске, температуре изнад 1.100 степени Целзијуса и влаге настале због временских услова, што је створило услове за ерупцију.

Kомпанијa HBIS GROUP Serbia објавила је налазе истраге експлозије у Железари у Смедереву која се догодила јуче око 14 часова.

Истрага је показала, како је саопштила компанија, да је дошло до ерупције течне фазе из чаше за транспорт троске са Високе пећи број 1 приликом разливања садржаја чаше у ливна поља.

"Ерупција се догодила на отвореном простору, који је намењен за разливање и гранулацију троске и који је физички удаљен од производних постројења, као и од околних кућа", саопштила је HBIS GROUP Serbia.

Како је наведено, узрок инцидента је контакт троске, температуре изнад 1.100 степени Целзијуса и влаге настале због временских услова, што је створило услове за ерупцију течног садржаја унутар чаше, услед велике концентрације водоника.

Том приликом дошло је до формирања димног облака, додаје компанија.

"Приликом разливања течне фазе поштоване су све прописане безбедоносне процедуре. Нико од запослених који су били ангажовани на овој активности није повређен, нити је дошло до оштећења производне опреме", истиче компанија.

Процес задувавања Високе пећи број 1 одвија се према унапред прописаној процедури и плану, навела је компанија у саопштењу.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије