Симоновићу пет година затвора због подстрекивања на паљење куће новинара

Други основни суд у Београду осудио је бившег председника Општине Гроцка Драгољуба Симоновића на казну затвора од пет година јер је подстрекивао друге окривљене да запале имовину новинара портала "Жиг инфо" Милана Јовановића. Тужилаштво ће уложити жалбу на пресуду Симоновићу. Милан Јовановић: Добијена једна битка, али рат за слободу медија још није.

Другооптужени Владимир Михаиловић је осуђен на казну затвора од четири године, трећеоптужени Владимир Новаковић на казну затвора од три и по године.

Александар Маринковић, који се налази у бекству, као директни извршилац осуђен је на казну затвора од четири и по године. Свим окривљенима је у казне затвора урачунато време проведено у притвору.

Судија је образлажући пресуду рекао да је суд од отежавајућих околности за Симоновића узео у обзир да је он као председник Општине, користећи свој положај и утицај, подстрекао друге окривљене да запале имовину Јовановићу као опомену да престане да пише о њему.

Оштећени су ради остваривања имовинскоправне користи упућени на парнични поступак. Ово је друга првостепена пресуда на коју одбрана и тужилаштво могу уложити жалбе Апелационом суду у Београду.

Тужилаштво је на претходном рочишту остало при својим ранијим завршним речима, предлажући суду да Симоновића осуди на казну затвора од осам година, Михаиловића и Новаковића на пет година, док је за Маринковића као директног извршиоца предложио шест година.

Са друге стране, одбрана је затражила ослобађајуће пресуде за своје брањенике. Након укидања првостепене пресуде којом су Симоновић, Новаковић, Михаиловић и Маринковић били осуђени на вишегодишње казне затвора овај предмет добио је да суди нови судија, пошто је претходни отишао у пензију.

Маринковићу, који се терети као директни извршилац кривичног дела, суди се у одсуству јер је од 2020. године у бекству, и за њим је расписана међународна потерница. Симоновић је од почетка процеса категорички негирао оптужбе, Јовановић тврди да је нападнут искључиво због свог писања о аферама председника Општине.

Наиме, у ноћи између 11. и 12. децембра 2018. године запаљен је аутомобил Јовановићеве супруге, а пожар се тада проширио на гаражу и део куће. 

Симоновић се терети да је друге оптужене подстрекивао да у знак опомене запале имовину Јовановића.

Тужилаштво се жали на пресуду Симоновићу и осталима, траже строже казне

Друго основно јавно тужилаштво у Београду уложиће жалбу на првостепену пресуду којом су данас након поновљеног суђења бивши председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић и тројица мушкараца осуђени на казне затвора због паљења куће новинару "Жиг инфа" Милану Јовановићу.

Тужилаштво ће у жалби тражити да се окривљенима изрекну казне затвора које је тужилаштво предложило, односно да се Симоновић осуди на казну затвора од осам година, док је овом пресудом осуђен на казну затвора од пет година, наводи се у саопштењу тог тужилаштва.

За другооптуженог Владимира Михаиловића, Тужилаштво је тражило да се осуди на казну затвора од пет година, док је осуђен на четири године, за Игора Новаковића Тужилаштво је тражило казну затвора од пет година, а који је осуђен на три и по године.

Тужилаштво је за директног извршиоца кривичног дела Александра Маринковића тражило казну затвора од шест година, а осуђен је на четири и по године.

Јовановић: Данас је добијена једна битка, али рат за слободу медија још није

Новинар "Жиг инфа" Милан Јовановић, чију су имовину запалили данас осуђени по налогу Драгољуба Симоновића, рекао је да је данас добијена једна битка, али рат за слободу медија још није.

Јовановић је испред Палате правде захвалио свим медијима на подршци током "маратонског" суђења, додајући да је данас посебан дан и да на млађима остаје да се изборе за своју слободу да пишу, раде и мисле својом главом.

"Очекујем да ова пресуда буде поучна за све оне криминаце који су ушли у свет политике и да новинари могу сутра слободније да раде свој посао", поручио је Јовановић.

Тужилац који је поступао у овом предмету Предраг Миловановић казао је новинарима да је као тужилац задовољан, али као професионалац није јер је тражио строже казне затвора за окривљене.

Додао је да су изречене казне свакако строже од првих првостепених казни које је изрекао тај суд, додајући да се судија који је донео данашњу пресуду руководио налогом Апелационог суда и у поступку је исправио недостатке који су постојали у претходном поступку.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво