Читај ми!

Случај Костолац - колосек ког нема, само једна у низу афера које потресају ЕПС

Само што је ЕПС стабилизовао производњу након хаварије у Колубари, нова афера потреса наше највеће предузеће од којег зависи снабдевње струјом. Полиција је ухапсила шест особа. Сумња се да су лажним налозима присвојили седам и по милиона долара за градњу пруге у Костолцу, а пруге нема.

По налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду полиција је ухпсила: две особе запослене у ЕПС-ој термолектрани "Костолац", једну из Саобраћајног инститиута "ЦИП" и три запослене у приватним фирмама које су агажоване да граде индустријски железнички колосек у кругу костолачких термолектрана.

"Како се сумња, три особе су од септембра 2017. до краја децембра 2018. сачиниле и овериле документацију у којој су неистинито навели да су извршени радови који нису извршени, или су делимично извршени на градњи индустријског колосека од железничке станице 'Стиг' до Термоелектране Костолац 'Б'. Како се сумња, четврти ухапшени је та документа и рачуне потписао и верификовао, након чега су одговорна лица ЕПС-а за праћење пројекта дала налоге за плаћање радова који нису урађени, а све с циљем прибављања противрправне имовинске користи привредним субјектима 'Италијана констрациона' - Београд и 'Баувизен' д.о.о. Лазаревац", саопштио је МУП.

У ЕПС- неће да кометаришу случај док траје истрага. Ресорна министрка поручује - свака сумња мора да се испита.

"Ја не бих да својим изајавама утичен на било који начин на рада надлежних органа. Свакако мислим да свака сумља мора да се испита не само у овом случају већ било ком случају али не желим ниста да прејудицирам али у свакоом случају сви треба да раде свој посао одговорно и савесно а то је онда у циљу свих нас и у енергетском сектору али и шире тако да небих да не бих коментарисала ништа даље од тога осим да сам сигурна да ће надлежни органи урадити свој посао", истиче Дубравка Ђедовић, министарка рударства и енергетике.

Ухапшени из Института "ЦИП" био је одговоран управо, за надзор радова на новој прузи чија је градња обустављена још крајем 2018.

У писаном одговору из ЦИП-а поручују да су одговорна компанија која ради по закону.

"Изричито тврдимо да се ради о личном чину појединца, за који одговорност треба да сноси искључиво тај запослени ако се докаже његова кривица и учешће у активностима које су у супротности са законом. Ми ћемо применити све законом прописане мере према поменутом запосленом, у вези са његовом радно-правном одговорношћу", наводи Саобраћајни институт ЦИП.

Колосек којег нема, само је једна у низу афера које годинама ометају пословање ЕПС-а. Стручњаци оцењују да је најважније да Тужилаштво и МУП несметано заврше истрагу и са њом упознају јавност.

"Да знамо као грађани о чему се ради не само у ЕПС-у као државним предузећим већ и осталим привредним организацијма да ако има проблема управо је важно да постоји контрола која спроводи неку врсту ревизије пословања или неких пројекта када се види да неки новац није утрошен како треба. Да се открије ко је крив", напомиње Јелица Путниковић, уредница портала "Енергија Балкана".

"Термолектране и копови Костолац" су важан део ЕПС-а јер дају 17 посто струје. Тај проценат, за пет посто, увећаће нови "блок 3" који би на мрежи требало да буде до краја године.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи