Читај ми!

Оптужен царински агент поводом случаја Ц&А, тужилаштво тражи одузимање имовине

Подигнута оптужница против царинског агента А. Ј., који је радио и за компанију Ц&А. Тужилаштво тражи да му се привремено одузму некретнине, међу којима је и стан у "Београду на води".

Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду подигло је данас оптужницу против А. Ј. (49) због сумње да је злоупотребом овлашћења, која је имао као царински агент за компанију "Ц&А МОДА РС" д.о.о. Београд, оштетио буџет Србије и себи прибавио противправну имовинску корист од преко 750 милиона динара.

Тако наведени новац, за који је знао да потиче из криминалне делатности, даље је улагао у куповину некретнина, чије је привремено одузимање тужилаштво такође затражило, као и куповину вреднијих покретних ствари, саопштено је из тог тужилаштва. 

А. Ј. се сумњичи да је у својству царинског агента са квалификованим електронским цертификатом, запослен у привредном друштву "Quehenberger Logisticc SRB" д.о.о. Шимановци извршио кривично дело "злоупотреба положаја одговорног лица у продуженом трајању" у периоду од јануара 2019. до септембра 2021. године и кривично дело прања новца током 2019. и 2020. године.

Оптужница је предата Вишем суду у Београду на одлуку о потврђивању. Тужилаштво је такође предложило суду да А. Ј. продужи притвор због опасности од бекства, као и да не би утицао на сведоке из Хрватске који треба да се испитају у даљем току поступка.

Такође, Вишем суду у Београду, тужилаштво је поднело захтев да се од окривљеног привремено одузме стан у изградњи у кули Б на 22. спрату у "Београду на води" са гаражним местом, затим два стана на Новом Београду и једна гаража.

Тужилаштво подсећа, да је овај поступак покренут по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду након што је од Управе за спречавање прања новца добило податке о несразмери у пријављеним приходима и имовини коју поседује окривљени. 

Уследила је проактивна истрага у сарадњи са Јединицом за финансијске истраге Министарства унутрашњих послова, која је идентификовала имовину окривљеног и њему блиских лица, те су резултати овакве сарадње довели и до прикупљања доказа за кривична дела за која се терети.

Крајем јула ухапшен је царински агент компаније Ц&A Србија због сумње да је искористивши лого те компаније саставио 65 лажних царинских декларација у којима је уносио вредност робе у вишеструко нижим износима од стварне вредности.

Kомпанија "Ц&A Србија", део холандског бренда робних кућа за одећу, прогласила је у јулу прошле године инсолвентност и покренула стечајни поступак, а Управа царина открила је да су службеници иностране модне компаније и једне шпедитерске фирме направили штету за државни буџет – на основу неплаћених увозних дажбина – од најмање шест милиона евра. 

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи