Апелациони суд повећао казну Папићу на две године затвора

Бившем заменику начелника СБПОК-а Горану Папићу Апелациони суд у Београду је повећао казну за осам месеци и правоснажно га осудио на казну затвора од две године, јер је у априлу 2020. године ургирао да се заплењено блиндирано возило истог дана врати Марку Миљковићу, сада оптуженом за организовање криминалне групе и низ тешких кривичних дела.

Другостепени суд је усвојио жалбу Вишег јавног тужиоца у Београду и преиначио првостепену пресуду којом је Папић био осуђен на казну затвора од годину и четири месеца, наводи се на сајту тог суда.

По налогу Апелационог суда, првостепени суд је, како се наводи, од олакшавајућих околности на страни окривљеног уважио личне и породичне прилике, док је од отежавајућих околности имао у виду јачину заштићеног добра, односно тежину последице.

Додаје се да је то утицало на угрожавање безбедности друштва и грађана, јер је окривљени кривично дело извршио као заменик начелника службе полиције која је формирана са циљем да се бори против организованог криминала, и да је Папић управо у том својству чинио погодности лицу које је за полицију несумњиво још тада припадало организованом криминалном миљеу.

Наглашава се да је он то чинио као другопозиционирано службено лице у хијерархији наведене службе, што је управо супротно ономе што је циљ и сврха организовања и рада Службе за борбу против организованог криминала.

Након свега тога Апелациони суд преиначио је пресуду у том делу и окривљеног осудио на казну затвора у трајању од две године.

Напомиње се да је првостепени суд Папићу изрекао и меру безбедности забране вршења позива, делатности и дужности у трајању од десет година, а у казну затвора му се урачунава време проведено у притвору.

Папић је био ухапшен 9. марта 2021. године, а притвор му је укинут 29. априла исте године.

МУП је тада саопштио да се Папић сумњичи да је 15. априла 2020. године, користећи свој положај руководиоца у СБПОК-у, посредовао да се не изврши службена радња која би морала да се изврши, односно захтевао од тадашњег руководиоца Полицијске управе за град Београд да се лицу (Миљковићу), које је сада у притвору, одмах врати блиндирано возило које је од њега тада привремено одузето, што је потом и учињено.

Миљковић је заједно са Вељком Беливуком осумњичен да је организатор криминалне групе, која се терети за злочиначко удруживање, седам тешких убистава, препродају дроге, држање и ношење оружја, отмицу и силовање.

Против Папића је Посебно одељење за сузбијање корупције поднело суду још један оптужни предлог, којим га терети за кривично дело трговина утицајем.

Тим оптужним предлогом Папић и Бранислав Пандур терете се да су у ноћи између 11. и 12. септембра 2020. године, као старешине у Служби за борбу против организованог криминла (СБПОК) МУП-а Србије, искоришћавањем својих службених положаја, спречили хапшење и процесуирање припадника криминалне групе Н. К.

По том оптужном акту почетак суђења им језаказан за март.

субота, 12. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи