Пресуда за убиство Николе Бојовића, Делибашић ослобођен

Милош Делибашић је ослобођен оптужби да је заједно са покоjним Слободаном Шарановићем организовао криминалну групу чији су припадници убили рођеног брата Луке Бојовића, Николу, 2013. у Београду и Милоша Видаковића у Будви исте године.

Суд му је након изрицања пресуде укинуо притвор и он ће у току дана бити пуштен из Окружног затвора у Београду. 

Остали припадници групе су осуђени на вишегодишње затворске казне.

Против Шарановића, оптуженог да је заједно са Делибашићем организовао ову групу, поступак је обустављен због смрти јер је у фебруару 2017. године убијен у Будви.

Саша Цветановић, као припадник групе и непосредни извршилац убиства Бојовића, осуђен је на 35 година затвора, а Славиша Новаковић на 35 година затвора.

Милош Војновић је осуђен на десет и по година затвора, као припадник групе и егзекутор Видаковића – у складу са споразумом са Тужилаштвом за организовани криминал, који је прихватио суд, а према коме је у замену за признање убиства и сведочење у процесу осуђен на минималну казну затвора за кривично дело тешко убиство.

Суд му је у јединствену казну урачнао и раније изречену казну, па му је изрекао укупно 14 година затвора. 

Ратко Кољеншић, који је недоступан правосудним органима Србије и живи у Црној Гори, осуђен је на 30 година затвора, а Славиша Новаковић, који је такође у бекству, осуђен је на 35 година затвора.

Горан Бојанић је ослобођен оптужби да је био припадник те групе.

Осуђени и Тужилаштво имају право жалбе

Ово је првостепена пресуда на коју и осуђени и Tужилаштво имају право да уложе жалбу Апелационом суду у Београду.

Главни организатор ове групе и налогодавац убиства је, према тврдњама Тужилаштва за организовани криминал, био, сада покојни, Слободан Шарановић, према којем је поступак обустављен јер је у фебруару 2017. године убијен у Будви испред своје куће.

Шарановић је заједно са Делибашићем, како сумња Тужилаштво, из освете наложио убиство Николе Бојовића, јер је сматрао да је претходно по налогу Луке Бојовића убијен његов брат Бранислав Шарановић у Београду.

Сви оптужени су негирали учешће у организованој криминалној групи и повезаност са убиствима, изузев Милоша Војиновића, који је признао да је убио Видаковића, као и да је био члан у криминалној групи и сведочио је против осталих оптужених, пошто је у јулу 2017. године закључио са Тужилаштвом за организовани криминал споразум о сведочењу у замену за нижу затворску казну, односно од десет и по година затвора.

За кривична дела за која је осуђен, односно за тешко убиство, предвиђена је законска казна од десет до 40 година затвора, а за злочиначко удруживање до пет година.

Мотиви за два убиства Бојовића и Видаковића су, како се верује, освета за раније убиство Шарановићевог брата Бранислава у Београду.

Лука Бојовић је у шпанском затвору од фебруара 2012. године, где издржава казну од 18 година због незаконитог арсенала оружја које је код њега пронађено у Валенсији.

Кољеншић је у Црној Гори и брани се са слободе.

Та држава води своју истрагу поводом ових убистава, пошто је одбила да Србији изручи њега и Шарановића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару