Читај ми!

Ерјавец: Харадинај се ускоро враћа на Косово

Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец очекује да ће процедура против Рамуша Харадинаја бити окончана до краја дана и да ће бити слободан да се врати на Косово, јавља словеначка агенција СТА. "Ово је прљава игра Словеније. Још ми нису вратили пасош, чекам", рекао је Харадинај приштинским медијима.

Словеначки министар спољних послова је ослобађање некадашњег команданта ОВК најавио док се очекује одлука суда у Крању, који испитује околности у вези са српском оптужницом против Харадинаја и проверава да ли му је, за дела за која га оптужује Србија, већ суђено у суду за ратне злочине у Хагу.

У саопштењу се још наводи да је постојање српске потернице из 2006. године, на основу које је Харадинај у среду приведен, код српских власти преко Интерпола већ проверила полиција.

Притом је суд поновио да ће "косовски држављанин" чије име због заштите личних података није откривено бити на територији Словеније онолико времена док се наведена питања не рашчисте.

Суд је јуче саопштио да је саслушани држављанин Косова обећао да до краја поступка пред судом у Крању неће напустити Словенију без дозволе тог суда, при чему му је одузет пасош.

У овом предмету суд се понаша као и код сваког другог хапшења страног грађанина на основу међународне потернице, што се на аеродрому Брник често дешава, навео је суд.

Харадинај је у изјави за косовски портал Газета експрес јуче изразио разочарање поступањем словеначких органа, које је упоредио са српским рекавши да је "потерница била повучена са свих аеродрома, само у Љубљани није".

Лидер Алијансе за будућност Косова и посланик Скупштине Косова Рамуш Харадинај приведен је у среду када се враћао из Берлина и слетео у Љубљану да би наставио пут за Приштину.

Поводом његовог притварања реаговали су косовска влада и председник парламента, а пред Амбасадом Словеније у Приштини одржан је протест. АЗБК је пренела његов званичан став како је "своју невиност доказао пред међународним судом".

Хашки суд је 2012. године ослободио Харадинаја оптужби за ратни злочин.

Церар обећао Мустафи убрзану процедуру за Харадинаја

Словеначки премијер Миро Церар је у телефонском разговору обећао косовском премијеру Иси Мустафи да ће убрзати процедуру у случају Рамуша Харадинаја, пренео је портал Коха.нет.

Премијер Мустафа је, како се наводи, у разговору са Цераром изразио забринутост због хапшења лидера Алијансе за будућност Косова, који је бивши премијер и актуелни посланик у косовском парламенту.

Поновио је да нема разлога да се Харадинај више доводи у такве ситуације, посебно ако се има у виду да је његова невиност доказана и пред највишим међународним правосудним инстанцама.

Церар и Мустафа су, додаје се, изразили спремност да заједнички раде на избегавању таквих ситуација.

Словеначки премијер је обећао Мустафи да ће процедура у вези са Харадинајем бити спроведена што брже и у потпуној сагласности са законом и обавезама према Интерполу док је Мустафа са своје стране апеловао код Церара да се Харадинају омогући што бржи повратак на Косово.

Иначе, руководство АЗБК је најавило да ће се протест пред зградом Амбасаде Словеније у Приштини наставити до повратка Харадинаја у Приштину.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи