Читај ми!

Ослобађајућа пресуда у случају “Зворник 5”

Одељење за ратне злочине ослободило је због недостатка доказа седморицу припадника паравојне групе “Симини четници” од оптужби за ратне злочине против цивилног становништва у селима зворничке општине током 1992. и 1993. године.

Ово је друга првостепена пресуда, а првом првостепеном пресудом оптужени су били осуђени на укупно 72 године затвора, али је ту пресуду укинуо Апелациони суд прошле године и наложио ново суђење, преноси Танјуг.

Оптужени су ослобођени јер према ставу суда, Тужилаштво није поднело довољно доказа за своје оптужбе.

Овај случај јавности је познат као "Зворник 5".

И на ову ослобађајућу пресуду, Тужилаштво за ратне злочине има право да уложи жалбу Апелационом суду који ће донети коначну пресуду.

Оптужби су ослобођени Зоран Стојановић, Зоран Ђурђевић, Томислав Гаврић, Зоран Алић, Ђорђе Шевић, Драганa Ђекић и Дамир Богдановић.

Они се оптужницом Тужилаштва за ратне злочине терете за ратни злочин против цивила ромске националнисти у селима Скочић, Малешић, Клиса, Петковци и Дрињача.

Сумња се да су на месту званом "Хамзићи" убили трудну жену са дететом од две године у наручју, као и да су "убили седморо деце старих две, четири, пет, седам, десет и двоје по 13 година".

Оптужени се терете и да су силовали пре убиства Златију Рибић (13) као и да су "дете које се налазило у реду за ликвидацију, а које је тражило своју мајку, одвели до јаме, гађали ножем, пуцали у њега и затим га бездушно бацили на убијена лица".

Сима Богдановић звани "Сима четник" преминуо је у притвору током суђења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи