Читај ми!

Перишић поново на суду због оптужби за шпијунажу

У београдском Вишем суду одложено је припремно рочиште у поступку против бившег начелника Генералштаба ВЈ и некадашњег потпредседника Владе Момчила Перишића, који је са још две особе оптужен за шпијунажу. Поступак је био у прекиду због процеса који је против њега вођен у Хашком трибуналу и завршен 2013. ослобађајућом пресудом.

Афера из 2002. године после десетогодишње паузе поново ће се наћи пред судским већем Вишег суда. Момчило Перишић, Миодраг Секулић и Владан Влајковић браниће се од оптужби за шпијунажу. Данас за то није било прилике, јер је припремно рочиште одложено на захтев тужиоца.

Као што сам свугде био на првој линији фронта, ево, и сад сам ту, каже оптужени Перишић, који сматра да суђење треба да буде доступно јавности. Ту ћемо показати и доказати да сам увек као и до сада радио у интересу народа и државе, напомиње Момчило Перишић.

Перишић је приведен у марту 2002. године у ресторану на периферији Београда. Тада је објављено да је осумњичен за одавање поверљивих информација америчком дипломати Џону Нејбору, с којим је био у ресторану.

"Када су ушли у ресторан одмах су пошли према Перишићу са повицима: Руке увис, руке увис! Потом су пришли и окренули их ка зиду и ту су их везали", рекао је те 2002. власник ресторана Живојин Шарић.

Перишић је убрзо после тога поднео оставку на место потпредседника у Влади тадашњег премијера Зорана Ђинђића.

Ђинђић је тада поручио да нема сумње да свако треба да одговара за своје поступке и да ниједан државни функционер није изузет. "Међутим, у поступку војне службе безбедности овде има неколико врло забрињавајућих ствари", рекао је Ђинђић.

На суђењу које је почело крајем 2002. године пред тадашњим Војним судом у Београду, Перишић, Секулић и Влајковић изјавили су да нису криви. Судски поступак је био у прекиду због Перишићевог одласка у Хаг 2005. године.

Момчило Перишић је 2011. године првостепено осуђен у Хагу на 27 година затвора због злочина у БиХ и због тога што није казнио одговорне за ракетни напад на Загреб 1995. године. Међутим, 2013. Жалбено веће Хашког трибунала ослободило га је тих оптужби и исте године Перишић је пуштен на слободу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи