Читај ми!

Шаранчићева одбрана предлаже преиначење или укидање пресуде

Одбрана некадашњег директора "Железница Србије" Миленка Шаранчића предложила Апелационом суду у Београду да га ослободи оптужби или да укине првостепену пресуду којом је осуђен на пет година затвора због оптужби да је са сарадницима оштетио то јавно предузеће.

Шаранчићев бранилац Горан Петронијевић рекао је Танјугу да је у жалби предложено Апелационом суду да преиначи првостепену и изрекне ослобађајућу пресуду или да је укине и наложи понављање суђења.

Петронијевић је потврдио да је седница Апелационог суда по жалбама, која је трајала два дана, данас завршена.

Апелациони суд ће на нејавном делу седнице одлучити да ли ће пресуду потврдити, укинути или је преиначити.

Осим Шаранчића, првостепеном пресудом Специјалног суда у Београду осуђени су на по четири године затвора бивши помоћник директора за вучу и возна средства ЖТП "Београд" Зоран Милићевић и заступник предузећа "Корел" из Лондона и одговорно лице у приватном предузећу "Сибекс" Милорад Челебић.

Пресудом која се разматра оптужби је ослобођен помоћник директора сектора за вучу и техничку документацију у "Железницама Србије" Драгослав Пејчић.

Специјални суд је такође наложио да се од предузећа "Корел" и "Сибекс" одузме имовинска корист од 73.9 милиона динара.

Шаранчић и остали су осуђени јер Специјални суд сматра да су криви што су уговорили набавку шест дизел електричних локомотива од "Словеначких железница" и 10 дизел моторних возила од шведске компаније "Шведен реил", јер је тај посао могао да се обави у Србији.

Тако су, према оптужници, нанели штету "Железницама Србије" у износу од око 900.000 евра.

Тужилаштво за организовани криминал, које заступа оптужницу, сматра да су локомотиве из Словеније купљене по знатно вишој цени преко предузећа посредника, а не директно од словеначког понуђача, а исти је случај и са шведским локомотивама.

Сумња се да су остварили имовинску корист незаконитим спровођењем поступка јавне набавке локомотива и електромоторних возила и увођењем у посао посредничких фирми, међу којима се појављују и страна правна лица.

Куповином из друге или треће руке цена локомотива и возова увећана је знатно од понуђене цене директног понуђача.

Оштећено предузеће "Железнице Србије" најавило је да ће у парници остваривати имовинско правни захтев, односно да ће тражити накнаду штете, али да ће њен износ тек бити утврђен.

Бивши директор "Железница Србије" провео је у притвору Окружног затвора у Београду више од 13 месеци, након чега је пуштен да се брани са слободе уз јемство.

Он је ухапшен 2. јуна 2010. године, а у јануару 2011. је њему и његовим сарадницима почело суђење.

Шаранчић је током излагања одбране за своје хапшење оптужио Демократску странку, наводећи да је процес против њега политички монтиран и да је ухапшен после сукоба са функционером ДС-а и градоначелником Београда Драганом Ђиласом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи