Читај ми!

Разматрају се жалбе на пресуду за Железнице

Апелациони суд у Београду почео је разматрање жалби на пресуду којом је на пет година затвора осуђен бивши директор "Железница Србије" Миланко Шаранчић и двојица његових сарадника на казне затвора од по четири године, због оптужби да су то јавно предузеће оштетили за око 900.000 евра. Оптужби је ослобођен помоћник директора сектора за вучу и техничку документацију у Железницама Драгослав Пејчић.

Жалбе су разматране на јавној седници која се наставља сутра, рекла је Танјугу портпарол суда Мирјана Пиљић.

Седница суда је заказана и за среду, након чега ће суд одлучити да ли ће пресуду потврдити, укинути у целости или је преиначити.

Осим Шаранчића првостепеном пресудом Специјалног суда у Београду осуђени су на по четири године затвора бивши помоћник директора за вучу и возна средства ЖТП "Београд" Зоран Милићевић и заступник предузећа "Корел" из Лондона и одговорно лице у приватном предузећу "Сибекс" Милорад Челебић.

Пресудом која се разматра оптужби је ослобођен помоћник директора сектора за вучу и техничку документацију у "Железницама Србије" Драгослав Пејчић.

Специјални суд је такође наложио да се од предузећа "Корел" и "Сибекс" одузме имовинска корист од 73,9 милиона динара.

Шаранчић и остали су осуђени јер Специјални суд сматра да су криви што су уговорили набавку шест дизел електричних локомотива од Словеначких железница и 10 дизел моторних возила од шведске компаније "Шведен реил", јер је тај посао могао да се обави и у Србији.

Тако су према оптужници нанели штету Железницама у износу од око 900.000 евра.

Тужилаштво за организовани криминал које заступа оптужницу сматра да су локомотиве из Словеније купљене по знатно вишој цени преко предузећа посредника, а не директно од словеначког понуђача, а исти је случај и са шведским локомотивама.

Сумња се да су остварили имовинску корист незаконитим спровођењем поступка јавне набавке локомотива и електромоторних возила и увођењем у посао посредничких фирми, међу којима се појављују и страна правна лица.

Куповином из друге или треће руке цена локомотива и возова увећана је знатно од понуђене цене директног понуђача.

Оштећено предузеће "Железнице Србије" најавило је да ће у парници остваривати имовинско- правни захтев, односно да ће тражити накнаду штете, али да ће њен износ тек бити утврђен.

Бивши директор "Железница Србије" Миланко Шаранчић провео је у притвору Окружног затвора у Београду више од 13 месеци, након чега је уз јемство пуштен да се брани са слободе.

Он је ухапшен 2. јуна 2010, а у јануару 2011. је њему и његовим сарадницима почело суђење.

Шаранчић је током излагања одбране за своје хапшење оптужио Демократску странку, наводећи да је процес против њега политички монтиран и да је ухапшен после сукоба са функционером ДС-а и градоначелником Београда Драганом Ђиласом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи