Читај ми!

Зоран Ћопић правоснажно осуђен на шест година затвора

Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на шест година затвора бизнисмена Зорана Ћопића, Србина из БиХ, због малверзација са фирмом "Индустрија котрљајућих лежајева" из Београда и још три предузећа, као и још двојицу његових сарадника.

Пресудом Апелационог суда правоснажно је на три године затвора осуђен и директор новосадске фирме "Агрокоп" Предраг Михајловић, а бивши директор ИКЛ-а Ђоко Вергаш осуђен је на две и по године затвора, објављено је на сајту тог суда, преноси Танјуг.

Браћа и сувласници предузећа "Агрокоп", "Квантум" и "Тандем финанцијал" Гордан и Павле Башић одлуком Апелационог суда су ослобођени оптужби, као и црногорски бизнисмен Нуо Станај (брат Антона Станаја који је пре две године правонажно осуђен на шест година затвора због шверца цигарета, а убрзо убијен у Судану).

Део пресуде којом је Власник и директор "Финам скина" из Беочина Михајло Грујић осуђен на три и по године затвора Апелациони суд је укинуо и наложио да му се суђење понови.

Ћопић је осуђен у одсуству, јер је претходно ухапшен у Босни и Херцеговини где је осуђен на четири и по године затвора због прања више од четири милиона евра за криминалну групу Дарка Шарића.

У Београдском Специјалном суду још увек му је у току поступак и за прање пара у Србији за Шарића.

Ћопић, Вергаш и Михајловић су, како је објављено на сајту суда, осуђени што су у периоду од 11. августа 2006. године до 15. априла 2008. године, као одговорна лица у предузећима "ИКЛ", "Агрокоп", "Финам скин" и "ДСД Тобако" усмеравали њихову делатност вршећи послове управљања и надзора над њима и њиховом имовином по основу функције, власништва и уложених финансијских средстава у њих.

На тај начин су, како се наводи, прибавили себи и другом правном лицу противправну имовинску корист чија вредност прелази износ од 200.000.000 динара.

Првостепена пресуда је међутим преиначена у делу одлуке о одузимању имовинске користи прибављене извршењем кривичног дела, па је правоснажно одбијен  као неоснован предлог Тужиоца за организовани криминал да се од предузећа "Финам скин" д. о. о. и "ДСД Тобако" а. д. одузме имовинска корист прибављена извршšењем кривичног дела у износу од 736.000.000 динара.

Одбијен је и захтев тужилаштва да се поменута предузећа и Ћопић, Ђока Вергаш, Предраг Михаиловић и Михаило Грујић обавежу да солидарно уплате наведени износу у корист буџетских средстава РС.

У образложењу пресуде Апелационог суда се наводи да је у току поступка утврђено да куповина дела акција предузећа "Митросрем" није спроведена у дело, да је приватизација раскинута, а тај новац се, према стању у спису, и даље налази на рачуну Агенције за приватизацију, тако да га нису задржала ни наведена правна лица, нити било ко од окривљених.

То значи да је новац уплаћен преко рачуна "Финам Скин" завршио у корист буџета Републике Србије, при чему је она и даље власник имовине "Митросрема", наводи се у образложењу одлуке Апелационог суда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи