Симић: ВРС није терорисала становништво Сарајева

Артиљеријски официр Војске Републике Српске Саво Симић изјавио је на хашком процесу генералу Ратку Младићу, да никада није за мету узимао цивиле у Сарајеву и да није имао намеру да терорише становништво, нити му је то било наређивано.

Саво Симић је рекао да цивилне жртве нису могле бити избегнуте, ма којим оружјем да се дејствовало, с обзиром да су ватрени положаји непријатеља тако бирани и смештани да непосредно угрожавају цивилне објекте, преноси Бета.

Симић, који је 1992-94. био начелник артиљерије у Првој сарајевској бригади ВРС-а, посведочио је да се ВРС око Сарајева искључиво бранила и да је њен циљ била "заштита српских етничких простора и спречавање пробоја Армије БиХ из града".

Генерал Младић (73), тадашњи командант ВРС-а, оптужен је,поред осталог, за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада која је трајала од почетка до краја рата у БиХ, 1992-95.

"Ја никада нисам дејствовао по унутрашњости града, осим по ватреним положајима које су муслиманске снаге вешто смештале уз цивилне објекте који би требало да буду заштићени...Узвраћали смо на њихову ватру само у случајевима крајње нужде", изјавио је Симић.

Симић је инсистирао да "није наша ватра отварана по цивилним циљевима без разлога, већ је отварана по војним циљевима који су нас угрожавали".

При том одговору остао је и након што му је тужилац Адам Вебер, током унакрсног испитивања, предочио извештај Унпрофора из маја 1995. по којем је, током само једног дана, ВРС на Сарајево, укључујући и центар града, испалила више од 1.000 граната.

"То је вероватно била узвратна ватра на ватру која нас је из града угрожавала", рекао је Симић, додајући да је тада и сам био рањен када је граната из Сарајева погодила његову осматрачницу.

Одговарајући на питања тужиоца, Симић је потврдио да би незаконитим сматрао "гађање цивилних објеката без икакве сврхе", али да "гађање војних непријатељских циљева, смештених уз цивилне објекте, за мене није противзаконито".

На сличан начин, Младићев сведок коментарисао је наређења команданта Сарајевско-романијског корпуса ВРС-а Драгомира Милошевића да се под ватру ставе подручја око Скендерије и Башчаршије, која је цитирао заступник оптужбе.

"Овде нигде није наређено да се дејствује по граду...Пише у правцу Скендерије...Скендерија је унутар града, али нигде није наређено да се гађа Скендерија".

На тужиочеву сугестију да "даје много оправдања да би прикрио истину" да је ВРС гађала цивилне циљеве у Сарајеву, Симић је одговорио: "Не, ја сам дао заклетву да говорим истину и то је тако".

Саво Симић је одбацио и тврдњу заступника оптужбе да је ватра ВРС-а на Сарајево била "неселективна" и "масовна", као што је писало и у једном извештају те војске из 1995. "Не, није било неселективно отварања ватре на Сарајево, већ искључиво на осмотрене војне циљеве", рекао је Симић.

Симић је тврдио да су екипе Унпфорора контролисале артиљеријске положаје његове бригаде током целог рата и биле обавештене о сваком циљу и сваком дејству.

Унакрсно испитивање сведока Симића, тужилац Вебер окончаће сутра.

После тога, уследиће пауза од месец дана, како би се Младићева одбрана припремила за поновно отварање доказног поступка тужилаштва о масовној гробници у руднику Томашица код Приједора.

Генерал Младић оптужен је и за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за таоце припадника Унпрофора, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи