Сокановић: Генералштаб ВРС налагао хуман однос према цивилима

У наставку хашког процеса Ратку Младићу, сведок одбране Саво Сокановић рекао је да је Главни штаб Војске Републике Српске, током рата у БиХ, издавао упутства подређеним једницама да хумано поступају са цивилима и ратним заробљеницима.

"Главни штаб, цивилно становништво супротне стране није сматрао противником", рекао је Сокановић, који је, с чином пуковника, био начелник Одељења за морал и верска питања при ГШ ВРС. Назначио је да, стога, није било потребе да ВРС "дејствује" против цивила, преноси Бета.

На питање Младићевог браниоца Бранка Лукића "да ли је ГШ ВРС организовао прогон" муслиманских и хрватских цивила и "пљачку и паљење њихове имовине", Сокановић је одговорио одречно.

Оптужница генерала Младића (73), тадашњег команданта ГШ ВРС, терети за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у неким општинама имао размере геноцида.

Упитан како је ГШ реаговао уколико би, ипак, био обавештен да су припадници ВРС починили неко од наведених кривичних дела, сведок је рекао да су издаване "мере упозорења и давана упутства како поступати", док је кривични прогон починилаца био препуштен органима надлежним по закону.

На позив председавајућег судије Алфонса Орија да наведе неки случај када је ГШ сазнао за кривично дело и опише како је поступио, Сокановић је казао: "Не могу навести такав пример. То је било у надлежности тужилаштва и судова".

Додао је да се ГШ "није бавио истрагама, нити му је то била надлежност". "Ми смо упозоравали на могуће последице евентуалних негативних појава".

Бранилац Лукић цитирао је једно од таквих упозорења ГШ ВРС о "спречавању одмазде над цивилним становништвом, као и паљења, пљачке", зато што "такво понашање не сме бити својствено војнику ВРС".

Сокановић је прокоментарисао да су "таква упозорења била искрена".

Тврдио је да је штаб у којем је радио деловао превентивно и у погледу поступања са заробљеницима који су били у логорима. "Иако то није била наша надлежност, упозоравано је и на потребу поштовања права заробљеника и омогућавања посета Црвеног крста".

По оптужници против Младића, над несрбима у тим логорима, нарочито у Приједору, почињени су тешки злочини.

Упитан о ставу ГШ ВРС о паравојним формацијама, Сокановић је назначио да је било "обавезно потпуно потчињавање паравојних формација командама војске", али да је "на жалост, тај процес ишао јако споро и дуго, упркос напорима војног и политичког руководства".

"Неке мање јединице у саставу ВРС понашале су се као паравојне формације и њима се јако тешко командовало", нагласио је Сокановић.

Данас започето унакрсно испитивање Сокановића, тужиоци ће окончати сутра.

Генерал Младић оптужен је и за геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпфорора као талаца, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи