Читај ми!

Суђење због подстицања на терористичка дела

У Специјалном суду у Београду почело је суђење групи која се сумњичи за планирање терористичких напада, као и за финансирање одлазака више грађана Србије и других земаља у кампове за обуку терориста у Сирији.

Суђење је почело читањем оптужнице и изношењем одбране другооптуженог Сеада Плојовића, који је негирао кривицу, преноси Бета.

"Оптужујете ме да сам хтео да палим по Србији и другим државама, а ни шибицу ми нисте нашли у кући, то је смешно и заиста неправедно. Ништа нисмо организовали, ни планирали. Никога нисам послао у Сирију, а ако некога доведете да то каже, ви ме онда слободно осудите", рекао је Плојовић.

На оптужници Тужилаштва за организовани криминал су и Абид Подбићанин, Тефик Мујовић, Изудин Црновршанин и Ферат Касумовић.

Првооптужени Абид Подбићанин, као и Тефик Мујовић су у бекству, а према писању медија, Подбићанин је у фебрару убијен на ратишту у Сирији.

Износећи одбрану, Плојовић је, такође, рекао да је чуо да је Подбићанин погинуо у Сирији.

Говорећи о познанству с Подбићанином, он је навео да је преузео његове обавезе 2011. године као имам у месџиду "Фуркан", верском објекту у Новом Пазару.

Додао је да је Подбићанин оженио његову сестру и да је с њима последњи пут имао контакт преко интернета када су они били у Каиру. "Нисам знао да је он у Сирији, чуо сам од браће која су то причала у месџиду", рекао је Плојовић.

Према његовим речима, није знао да су Подбићанин и Тефик Мујовић почетком 2013. успоставили везу са организацијама које су Уједињене нације прогласиле за терористичке - Исламском државом и Фронтом ел Нусра.

Плојовић је више пута поновио да никога није врбовао да иде да ратује у Сирији и да је "обичан муслиман", који је као имам месџида "Фуркан" био задужен за молитву и одржавање реда и мира.

"Организовао сам молитве, јер сам боље познавао Куран од других, а ко где иде после молитве, да ли у Америку или Сирију, на кафу или у џихад, ја то нисам знао", рекао је Плојовић.

Негирао је и наводе оптужнице да је сакупљао средства како би се финансирала обука и пут за Сирију, нагласивши да је новац у виду добровољних прилога, сакупљан за закуп и режије за месџид "Фуркан" или курбан.

"У Аустрији и Немачкој је забрањено клање оваца, па нам наша браћа пошаљу новац и ми онда закољемо овцу за курбан, то је оно што се помиње у транскриптима", рекао је Плојовић и додао да је увек био транспарентан и да никада за себе није узео новац.

Адвокат Менсур Шмрковић рекао је да је задовољан излагањем свог брањеника Плојовића јер је показао искреност, односно да нема елемената за кривична дела за које се терети.

"Тражио сам од свог брањеника да буде искрен, да изнесе истину и своја убеђења, јер сматрам да је у оваквом поступку искреност најбитнија", рекао је Шмрковић новинарима испред Специјалног суда.

Упитан да ли има информација о првооптуженом Подбићанину адвокат је одговорио да из медија зна да је он погинуо у Сирији и да би надлежни државни органи требало да то утврде како би поступак против њега био обустављен.

Према оптужници, у просторије месџида "Фуркан" у Новом Пазару долазили су појединци из Србије и иностранства, како би се одморили и наставили пут ка Сирији.

Мујовић је, према оптужбама, у Истанбулу дочекивао пристигле из Србије, одакле је организовао њихово пребацивање до кампова за терористичку обуку на северу Сирије, док је Подбићанин у граду Ажазу, у Сирији, организовао прихват, смештај и војну обуку придошлица.

Према наводима оптужнице, Подбићанин, Мујовић, Црновршанин и Касумовић су се у Сирији придружили оружаном делу Исламске државе, а Подбићанин је чак и командовао једном јединицом.

Мујовићу је оптужницом стављено на терет подстицање терористичких дела, јер је путем Фејсбука поставио низ садржаја којима се велича Исламска држава и позива на самоубилачке акције у Санџаку, Београду и у Риму.

Суђење ће бити настављено сутра у 9.30 у Специјалном суду изношењем одбране осталих оптужених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару