Читај ми!

Радинковић: Муслимани убијани испред Мањаче

Сведок одбране Радомир Радинковић изјавио је на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, да су Муслимани били убијани код заробљеничког логора Мањача у лето 1992. године, али је за те злочине окривио "цивилну полицију".

Радомир Радинковић, који је био обавештајно-безбедносни официр Војске Републике Српске у војном заробљеничком логору на Мањачи, потврдио је да су се 24 Муслимана из Санског Моста, у августу 1992, угушила у камионима којим их је српска полиција пребацила на Мањачу, преноси Бета.

Један број заробљеника из Приједора био је, истог лета, убијен испред капија логора, казао је сведок.

Према оптужници против ратног команданта ВРС генерала Младића (72), на Мањачу су довођене жртве прогона несрба широм Босанске крајине, који је у неким општинама имао размере геноцида.

Радинковић је рекао да су неки од 1.430 заробљеника из Приједора, у августу 1992, убијени док су у 11 аутобуса чекали да буду примљени у логор на Мањачи.

"Нисмо били упознати да ли су од премлаћивања умрли или је била намерна егзекуција", изјавио је, додајући, међутим, нешто касније, "обавештени смо да су извођени из аутобуса и ликвидирани".

"Ја нисам могао чути крике, али су чули војни полицајци и обавестили нас. Војни полицајци видели су да их изводе и буквално ликвидирају", описао је сведок.

На сугестију тужитељке Керолин Еџертон, Радинковић је потврдио да су осморица муслиманских заробљеника била пребијена насмрт.

"Цивилна полиција је то радила, на жалост", изјавио је сведок, тврдећи да војна полиција није могла бити ангажована испред логора да то спречи, "поготово не за евентуални сукоб са цивилном полицијом".

Председавајући судија Алфонс Ори питао је сведока зашто није сам интервенисао и позвао полицију да престане са убиствима, што је била његова "људска дужност".

"Није било на мени да их позивам на морално и људско понашање", одговорио је Радинковић.

Сведок је описао и како су се 24 Муслимана угушила приликом транспорта камионима из Санског Моста на Мањачу.

"Да, они су били угушени зато што је камион био прекривен цирадом, малтене су били херметички затворени и угушили су се слабији", рекао је Радинковић, додајући да их "нико није убио".

Како је рекао, цивилни полицајци из пратње су, по сваку цену, хтели да тела угушених оставе на Мањачи, али их је управа логора натерала да лешеве врате у Сански Мост.

"На жалост, то је био логичан след. Ми смо примали живе, мртве нисмо примали", додао је сведок.

Радинковић је потврдио и да су затвореници на Мањачи били пребијани, али је и то приписао цивилној полицији, која их је саслушавала, или појединим неодговорним војним полицајцима, који су, како је рекао, због тога били смењивани.

Генерал Младић оптужен је и за геноцид у Сребреници, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-1995 године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи