ФХП: Прогон Срба и Рома после рата на Косову

Резултати истраге специјалног тужиоца Клинта Вилијамсона убедљиво показују да је на Косову после рата спроведен прогон Срба, Рома и другог мањинског становништва, као и против политичких противника вођа ОВК, навео је Фонд за хуманитарно право Косово (ФХП).

ФХП наводи да се о томе на Косову зна, али се ћути из страха за властиту сигурност, преноси Танјуг.

"Тим Клинта Вилијамсона је дошао до доказа да отмице, присилни нестанци, убиства, прогон Срба и Рома из њихових домова нису дела појединаца, већ су била одобрена од високо позиционираних вођа бивше ОВК", наводи се у саопштењу Фонда.

ФХП додаје да се таква пракса дешавала само у ограниченом броју случајева, највише 10, али да то не умањује одговорст појединаца из врха бивше ОВК.

Након јучерашње изјаве тужиоца Специјалног истражног тима, ФХП Косово верује да Специјални истражни тим ЕУ и суд који ће бити формиран имају потенцијал да отклоне препреке због којих раније нису процесуирани извршиоци ратних злочина.

"Косово треба да покаже да неће стати у одбрану припадника ОВК који су убијали Србе и Роме само зато што су хтели да остану на Косову, а  политичке противнике само зато што се нису слагали са вршењем злочина ", истакнуто је у саопштењу.

Косову је "потребна правна држава која неће толерисати застрашивање сведока", додао је ФХП.

Фонд подсећа да је Хашки трибунал осудио на затворске казне скоро цео државни врх некадашње Србије за злочине које су починиле српске снаге над Албанцима.

"Али тим злочинима се не може оправдати ниједан злочин против Срба и Рома после јуна 1999", закључено је у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи