Читај ми!

Марти: Вилијамсонов извештај изненађење

Извештај тужиоца Клинта Вилијамсона представља изненађење за западне владе које нису очекивале да ће изаћи са позитивним резултатима, оцењује бивши известилац Савета Европе Дик Марти.

Марти је у интервјуу за швајцарски радио СРФ рекао да јуче представљен извештај главног тужиоца за истрагу о трговини људским органима на Косову и Метохији 1999. године Клинта Вилијамсона представља пријатно изненађење јер "није много људи очекивало овако позитивне резултате", преноси Танјуг.

Вилијамсон говори о злочинима против човечности и он то не говори олако већ зна шта то подразумева, каже Марти указујући да је зато његов извештај од изузетног значаја.

"Доказе је било тешко изнети јер сведоци немају поверење у косовско правосуђе и међународно судство, а за то постоје разлози", каже Марти и подсећа да су сведоци у неким случајевима застрашивани, да им се претило, а неки су и нестали.

Марти каже да дели оптимизам Клинта Вилијамсона да ће бити пронађени и докази за трговину органима који недостају.

"Он говори и о злочинима против човечности, мучењима. Ја никад нисам у први план ставио трговину органима. Говорио сам о неким случајевима, а Вилијамсон је дошао до истог резултата", каже Марти.

Истиче да су "европске владе, као и америчка влада данас, изненађене јер нису очекивале да ће Вилијамсон изаћи са позитивним резултатима".

Пре три године, када је истрага почела, није се ни помишљало да ће се формирати суд који треба да испита наводе.

"То значи да су сви били уверени да Вилијамсон неће пронаћи потврду Мартијевог извештаја. Данас се догодило супротно и мислим да су, дипломатски гледано, они у тешкој ситуацији јер суд сада мора да се формира", каже Марти.

Иако Вилијамсон није навео имена, већ је рекао да је реч о некадашњим високим кадровима ОВК, за Мартија је сасвим јасно ко су они.

Бивши известилац ЕУ се нада да ће они бити приведени јер грађани Косова, по његовом мишљењу, заслужују да коначно у косовској политици буду лидери чистих руку.

"Досад су везе између високе политике и организованог криминала биле толико велике да није могла да се изгради нормална власт, а за то велику одговорност сноси и међународна заједница", закључио је Марти.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи