Шест месеци од хапшења Ивановића

Грађанска иницијатива "Србија, демократија, правда" позвала је Владу да учврсти своје гаранције и користећи свој кредибилитет од међународних институција, пре свих од Еулекса, захтева да се њиховом лидеру Оливеру Ивановићу омогући да се брани са слободе. Канцеларија за КиМ тражи пуштање Ивановића.

У саопштењу се подсећа да се данас навршава шест месеци од када је Ивановић, како се наводи, "неосновано утамничен", преноси Бета.

"Ни шест месеци није било довољно да тужилац пронађе доказе, који не постоје, као ни сведоке који ће се напрасно сетити да су нешто видели или чули, како би за себе прибавили одређене привилегије, попут новог живота у некој западној земљи", пише у саопштењу.

Грађанска иницијатива СДП наводи да су њени чланови "згрожени понашањем Еулекс тужилаштва које је без икаквих доказа одлучило да притвори Ивановића, и на тај начин застраши све Србе на Косову и Метохији".

У Грађанској иницијативи СДП сматрају да је "свесно или несвесно, неко желео да Ивановића уклони са политичке сцене у најделикатнијем тренутку по српски народ на Косову и Метохији, а посебно на северу".

Они постављају питање и да ли ће извињење бити довољно да се надокнаде патње Ивановића и његове породице када се заврши "монтирани поступак" и докаже да је све било "велика политичка игра".

Ивановић је ухапшен 27. јануара под оптужбом за ратни злочин из 1999. и тешко убиство из 2000. године. Ивановић је негирао те оптужбе.

Канцеларија за КиМ тражи ослобађање Ивановића 

Канцеларија за Косово и Метохију затражила је да Оливер Ивановић буде одмах пуштен из притвора, будући да шест месеци након што је ухапшен оптужница против њега још није подигнута, нити му је омогућено да се брани са слободе.

У саопштењу Канцеларије за КиМ наводи се да у осетљивом и сложеном тренутку, када Влада Србије и представници српске заједнице на Косову и Метохији улажу максималне напоре да у Покрајини завлада поверење, заједништво, мир и толеранција, овај правни преседан и неосновано шестомесечно држање у притвору, без оптужнице, томе не доприноси.

"Напротив, са правом се код Срба на Космету продубљује страх и неповерење у домаће и међународно право и правду, и урушава поверење у институције и непристрасност правосуђа, што отежава владавину права на Косову и Метохији и удаљава нас од жељених циљева", наводи се у саопштењу.

У Канцеларији за КиМ разочарани су чињеницом да се игноришу гаранције Владе Србије да ће Оливер Ивановић у сваком тренутку бити доступан правосуђу уколико му се дозволи да се брани са слободе.

Подсећајући на те гаранције, као и на то да тужилац ни после шест месеци није успео да прикупи доказе против Оливера Ивановића, Канцеларија за КиМ тражи завршетак овог процеса и да се Ивановић одмах пусти из притвора.

"То ће бити корак који ће показати да се на Косову и Метохији поштују људска права и да нико у Покрајини не треба да страхује од тајних спискова и оптужница", поручује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи