Читај ми!

Тужилац: Пристрасан исказ Радојчића

Унакрсно испитујући сведока одбране Владимира Радојчића, тужиоци Хашког трибунала тврдили су на суђењу Ратку Младићу, да је Радојчић дао "пристрасан" исказ да би генерала Младића одбранио од оптужби.

Бивши пуковник Војске Републике Српске, Радојчић је то негирао. "Дошао сам овде с поштеном намером да кажем истину", рекао је Радојчић, преноси Бета.

Генерал Младић (71), који је током рата у БиХ био командант ВРС, оптужен је, између осталог, за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Током данашњег сведочења, Радојчић је описао како је, као заповедник Илиџанске бригаде ВРС, "плавим шлемовима" УН у мају 1995. пренео да су заробљени, након што је НАТО из ваздуха напао српске снаге и њихове објекте.

"Добио сам наређење да их ставим под контролу као ратне заробљенике", зато што су постали "наши непријатељи" у рату с НАТО, изјавио је сведок. Назначио је да је то наређење спровео на миран начин и, у договору са старешинама Унпрофора, "обезбедио им сигурност у ситуацији која је, међу цивилима и припадницима бригаде, била наелектрисана и могло је доћи до инцидента".

У унакрсном испитивању, тужилац Дермот Грум сугерисао је да је Радојчић из своје изјаве намерно изоставио да је наређење за заробљавање међународних војника дао генерал Младић, што је пре две године, рекао на суђењу бившем председнику РС Радовану Караџићу.

Сведок је то одбацио као "грешку", рекавши да "нема разлога да се то уклони", јер је и сам генерал Младић јавно потврђивао да је он наредио заробљавање припадника Унпрофора. Додао је и да генерала Младића није поменуо као наредбодавца зато што је наредба стигла индиректно, преко команде Сарајевско-романијског корпуса ВРС.

Тужилац је побијао и Радојчићеву тврдњу да је Илиџанска бригада била у двоструком "окружењу" Армије БиХ око Сарајева. По сведоку, на сарајевском ратишту било је "између 45.000 и 120.000" војника Првог корпуса АБиХ, "главни део у граду, а други иза наших леђа".

Позван да на мапи покаже то "окружење", Радојчић се исправио и тврдио да је његова јединица била у "полуокружењу".

Тужилац Грум је сведока детаљно испитивао и о техничким својствима "модификованих авио-бомби", доказујући да су оне, насупрот Радојчићевој јучерашњој тврдњи, биле изузетно непрецизно оруђе.

У главном исказу, Радојчић је потврдио да је наредио испаљивање са земље три такве бомбе на, између осталих циљева, зграду Радио-телевизије Сарајево и школе Алекса Шантић. Како је казао, "био је сретан" када је бомба погодила телевизијску зграду из које је била емитована "најцрња пропаганда против мог народа".

Унакрсно испитивање сведока Радојчића, тужилац Грум наставиће сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи