Читај ми!

Случај Ћурувија, следи оптужница

Сведочењем некадашњег министра унутрашњих послова Душана Михајловића, завршена истрага за убиство новинара Славка Ћурувије. Тужилаштво наредних дана треба да донесе одлуку да ли ће подићи оптужницу против осумњичених.

Михајловић је око два сата саслушаван као сведок у Тужилаштву за организовани криминал које води истрагу против осумњичених за убиство Ћурувије, преноси Танјуг.

Истрага је службена тајна и детаљи Михајловићевог исказа неће бити објављивани.

Тужилаштво наредних дана треба да донесе одлуку да ли ће подићи оптужницу против осумњичених.

За умешаност у убиство Ћурувије сумњиче се четворица бивших припадника Државне безбедности, односно тужилаштво води истрагу против тадашњег шефа ДБ-а Радомира Марковића, као и бивших припадника ДБ-а Милана Радоњића, Ратка Ромића као и Мирослава Курака.

Марковић је у затвору у Пожаревцу, а Курак није доступан правосудним органима и за њим је расписана међународна потерница, док су Ромић и Радоњић ухапšени 13. јануара од када се налазе у притвору.

Истрага је почела у јануару ове године и током ње је саслушано неколико десетина бивших припадника ДБ-а, породица убијеног новинара, припадници земунског клана.

Кључни сведок у овој истрази је некадашњи комадант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија који у пожаревачком затвору издржава казну од 40 година затвора, као и још два лица чији идентитет није саопштен из безбедносних разлога.

Улемек је о убиству Ћурувије проговорио тек почетком ове године и истражним органима дао податке који су помогли расветљавање тог случаја.

Одмах по покретању истраге у јануару тужилац Радисављевић рекао је да ће о повезаности врха тадашње власти са убиством Ћурувије и евентуалним налогодавцима убиства, чији је мотив политички, показати истрага.

Ћурувија је убијен у јеку НАТО бомбардовања, а убице су на њега испалиле 17 метака, а затим га погодиле и једним пуцњем у главу. На власти у Србији тада је била коалиција СПС, ЈУЛ и СРС.

Радомир Марковић је ухапшен у фебруару 2001. Осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО у атентату на лидера СПО - Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999.

Радоњићу и Ромићу суди се у Вишем суду у Београду за помагање у покушају убиства Драшковића у Будви 2000. године. Првостепено су били осуђени на осам и седам година затвора, али је та пресуда укинута и налоžено је ново суђење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи