Читај ми!

Мишковић: Радили смо по закону

У "Делти" се увек радило стручно и по закону, рекао је Мирослав Мишковић на суђењу за малверзације у путарским предузећима, истакавши да због тога не разуме зашто је подигнута оптужница против њега.

Никада нисам био у суду, ни саобраћајни прекршај нисам платио, не знам шта се сад десило, рекао је Мишковић, преноси Бета.

"'Делта' је такав систем, какав не можете да нађете у југоисточној Европи, да он и сада фукционише када и главни човек није ту", нагласио је Мишковић.

Рекао је и да "не зна шта се данас ради у 'Делти', јер се не бави оперативним послом, већ визијом компаније".

По његовим речима, да је "Делта" увек пословала по закону, показује и одбрана осталих оптужених у поступку.

Данашње рочиште почело је одбраном ревизора "Конзита" Здравка Раша који се терети за помогање у кривичном делу злоупотреба положаја одговорног лица.

"Није тачно то што се наводи у оптужници. Ђурашковића (власник "Нибенс групе") никад нисам срео нити сам му помогао да оствари противправну имовинску корист", истакао је Рашо у суду.

Оптужен је да је проценом неновчаног улога Предузећа за путеве (ПЗП) Ниш, а које су потом пренети у "Шер" корпорацију, помогао власнику Нибенса Милу Ђурашковићу да оствари противправну имовинску корист.

У оптужници је наведено да је пренос удела обављен по нижој, неправилно процењеној вредности, због које је ПЗП Ниш забележио капитални губитак од око 146 милиона динара.

"Није тачно то што се наводи у оптужници. Ђурашковића никада нисам срео, нити сам му омогућио да оствари противправну имовинску корист", рекао је Рашо у суду.

Објаснио је да је уношењем акција ПЗП Ниш у Шер корпорацију, то предузеће које је било у систему Нибенс групе, постало власник 99 одсто удела у Шер корпорацији.

"Процену нисам радио ради продаје акција, ту није реч о губитку права, већ њиховој размени. Ви дајете акције за удео у власништву", прецизирао је Рашо.

Оценио је да је пренос удела било добра одлука, зато што је у то време Шер корпорација располагла са 560 милиона динара и 70 милиона нераспоређене добити.

После Раша, одбрану је изнео и оптужени бивши директор "Делта брокера" Предраг Филиповић који се терети да је помогао Мирославу и Марку Мишковићу и Милу Ђурашковићу да неосновано увећају вредност капитала ПЗП Ниш.

"Никада нисам урадио ништа незаконито", казао је Филиповић и рекао да је предузеће "Конзит" за процену акција ПЗП Ниш ангажовао зато што је било реномирано, а не по налогу Мишковића.

"Ђурашковића никада нисам упознао", додао је он.

Рекао је да је све ишло преко брокера и да није директно учествовао у продају и трговину акција.

По оптужници Тужилаштва, акције ПЗП Ниш су незаконито увећане 2008. године када је дошло до наглог пада вредности капитала.

Петровић: Хтели смо да доведемо филмаџије у Србију 

Живојин Петровић, који је директор фирме Марка Мишковића "Мера Инвест", негирао је кривицу за оптужбе, наводећи да му је посебно жао што се син власника "Делта холдинга" нашао у ситуацији да му се суди.

Петровић је, поред осталог, причао и о њиховим плановима за довођење светских филмаџија у Србију, за које је изразио очекивање да ће се реализовати.

"Марко је изузетно поштен и васпитан човек, а упао је у све ово и мени је много жао због тога. Питам се сваки дан да ли сам ја можда крив за то, сваки дан сам себи судим и питам се да ли сам несто могао другачије", рекао је Петровић.

Излажући своју одбрану пред судом, директор “"Мера Инвеста”" испричао је да су он и Марко Мишковић имали велике планове за развој филмске индустрије у Србији.

Према његовим речима, Марко Мишковић има пуно пријатеља у свету, па и у Лос Анџелесу, а идеја је била да се отвори велики филмски студио и доведе 10 највећих светских продуцената да снимају филмове у Србији.

"Међутим ти људи како је навео, данас раде у Бугарској, док су они били на корак до тога да их 'померимо' за 300-400 километара", рекао је Петровић напомињући да се он и даље нада реализацији тог плана.

Петровић, који се терети за кривично дело пореска утаја, негирао је те оптужбе, тврдећи да није могао да утаји порез, јер су стручне службе утврдиле да не постоји порез који треба да се плати.

Он је напоменуо да се Мишковићи нису ни бавили тим питањима, док о путарским предузећима, како је навео, не зна ништа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи