Читај ми!

Породица Татон повукла тужбу против Србије

Адвокат Слободан Ружић каже да је породица Бриса Татона, који је убијен у Београду 2009. године, повукла тужбу против државе Србије за надокнаду штете.

Заступник породице Татон рекао је за агенцију Бета да је "тај процес сада завршен". Према његовим речима, основни разлог за повлачење тужбе је истицање рока за надокнаду штете на коју је породица имала право из посебног фонда у Француској.

"Спор у Србији је толико споро ишао да би они изгубили право на одштету из тог фонда. Ја сам им предложио да повуку тужбу и они су то прихватили", рекао је Ружић.

Татонови су, како наводи Танјуг, из тог француског фонда успели да наплате 60.000 евра одштете. 

Захтев за надокнаду претрпљене нематеријалне штете и душевне боли, родитељи и сестра Бриса Татона поднели су јер, како су тада навели, "полиција није предузела ништа да би заштитила безбедност француских држављана који су нападнути 17. септембра 2009. године, а том приликом је Брис Татон зверски убијен".

Татонови родитељи Ален и Сузан, као и сестра Виржини, тужбом против Републике Србије тражили су 300.000 евра одштете.

Процес за надокнаду штете почео је крајем 2012. године, а према Ружићевим речима, "судија, објективно, није ни могла да води процес, јер није завршен предмет у кривичном поступку".

Поступак пред Вишим судом у Београду и даље није правоснажно окончан. Апелациони суд у фебрару ове године поново је наложио Вишем суду да размотри захтев за понављање суђења за убиство Бриса Татона, што су тражили адвокати појединих оптужених.

"Тај пингпонг између судова, колико је мени познато - и даље траје. Тај захтев Апелациони суд је више пута понављао", казао је Ружић.

Апелациони суд у Београду је у јануару 2012. преполовио затворске казне осуђенима за убиство Татона. Казне за Ђорђа Прелића и Дејана Пузигаћу, са првостепених 35 и 32 године затвора, смањене су на 15 и 14 година затвора.

Казне су преполовљене и Љубомиру Марковићу и Ивану Грковићу, који су првостепено осуђени на по 30 година затвора.

Првостепена пресуда четрнаесторици навијача Партизана изречена је 25. јануара 2011. године.

Брис Татон (28) је 17. септембра 2009. претучен на Обилићевом венцу у центру Београда, уочи фудбалске утакмице београдског Партизана и француског Тулуза.

Нанете су му тешке повреде главе, а од удараца шипком по грудима имао је повреде аорте и крварење у грудном кошу. Преминуо је 29. септембра у Клиничком центру Србије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи