Читај ми!

Вељовић: Убиством Ракоњца шаље се порука

Убиством Радета Ракоњца, бившег телохранитеља Жељка Ражнатовића Аркана, шаље се одређена порука и није искључено да ће бити покушаја освете, изјавио је директор полиције Милорад Вељовић.

Нагласио јр да ће полиција учинити све да до тога не дође и додао да се морају предузети максималне мере да се то убиство што пре реши, преноси Танјуг.

"Ово убиство није обично, него убиство које шаље неку другу поруку и ми смо свесни тих чињеница. Ово је планирано убиство, има неки свој циљ и нама је јасно шта је циљ и мотив, не желимо то да препустимо случају", рекао је Вељовић после састанка са колегама из Републике Српске и Црне Горе.

Према оцени Вељовића, кроз тај састанак и рад потврђено је да ипак превентивно деловање мора бити превасходно, јер се може очекивати да може да дође и до других убистава.

Полиција гарантује безбедност сваком грађанину, нагласио је Вељовић и додао да је сигуран да полиција свој посао одрађује у складу са законом и да у поптуности контролише ситуацију.

Према његовим речима, сва таква кривична дела нису везана само за територију једне државе, него и шире, и због тога се и сматра да је та порука и велико упозорење полицији.

Вељовић је, међутим, нагласио да се неће стати само на ономе што је до сада предузето у вези са убиством Ракоњца, већ да ће полицијске акције бити шире и трајног карактера.

Уз напомену да су данас на састанку дошли до одређених нових сазнања и чињеница кроз размену инофрмација, Вељовић је најавио да ће та сарадња бити настављена врло интензивно.

Вељовић је подсетио да је прошле године са колегом из Црне Горе Славком Стојановићем потписао споразум о формирању заједничких тимова и додао да је још једном констатовано да ће активности тимова наредних дана бити појачане и да ће они радити на акцијама која ће бити трајног карактера.

"Неће бити граница ни препрека, то важи и за колеге из РС, желимо да заједничким радом допринесемо томе да ниједан криминалац на подручју Србије, Црне Горе, Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине и шире, не може бити безбедан", истакао је Вељовић.

Нагласио је да се то пре свега темељи на чињеници да ће полицијска сарадња, ако функционише како треба а, како је истакао, функционише на изузетном нивоу, дати разултате и да се могу са успехом резрешавати и најтежи случајеви.

Не дозволити да кланови преузму примат 

Директор српске полиције такође сматра да убиство, какво је убиство Ракоњца, подразумева одређену дестабилизацију, али и да ти криминални кланови који су га извели, шаљу једни другима поруку и да полиција не сме да дозволи да они и њихови "логистичари" преузму примат у односу на било коју државу или полицију.

"Морамо доказати да држава функционише у том делу и да пошаљемо поруку грађанима и Србије, Црне Горе, Републике Српске и шире да је ово подручје безбедно и да њихове полиције морају бити фактор стабилности на овом подручју. Битно је и то да нема препрека у сарадњи полиција и да пошаљемо поруку јавности да нема места где ће се било који криминалац склонити, а да га било која полиција или држава заштити", рекао је Вељовић.

Указујући да једно убиство у Београду сигурно има последице у Црној Гори и у Републици Српској, Вељовић је нагласио да полиција то неће дозволити, али ипак није могао да искључи могућност да дође до одређених ликвидација.

"Такође је чињеница да смо ми као полиција спремни и да ћемо одговорити на сваки такав атак", навео је Вељовић.

Начелник полицијске управе за град Београд Веселин Милић сагласан је да се убиство Ракоњца "не тиче само Београда и Србије".

Подсетио је да криминалци и организоване криминалне групе немају границе, а да је састанак са челним људима полиције Србије, Црне Горе и РС показао да полиција иде у корак са тим временом и да ће предузети све да то спречи и да кривично дело тешког убиства расветли.

"Показали смо да ни ми нећемо познавати никаве границе, да су одређени протоколи и сарадње на највишем нивоу и да ћемо врло брзо саопштити јавности ко су налагодавци и извршиоци тог кривичног дела", додао је Милић.

На питање како он види то што се убиство десило у сред дана, у ширем центру Београда, Милић каже да то указује на мотив и додаје да се интензивно ради на утврђивању свих реалних чињеница и доказа.

Начелник Управе криминалистичке полиције Криминалистичка управа за град Београд Небојша Марковић додао је да то може да се веже за устаљене навике убијеног.

"Покојник је имао навике, устаљен ритам и у то време обично је боравио у том кафићу. Вероватно је био праћен претходних дана, можда и недељу дана, тако да је убиство прецизно испланирано - навика се зна и он је дефинитивно био ту", додао је Марковић.

О утврђивању свих значајних чињеница у вези са убиством Ракоњца говорио је и начелник криминалистичке полиције Србије Родољуб Миловић, који је рекао да оно није само проблем београдске и српске полиције већ и колега из Црне Горе и РС.

Ракоњац је убијен 2. априла у кафићу у Звечанској улици, у Београду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи