Читај ми!

Жбогар: Трибунал је неизбежан

Специјални представник ЕУ Самуел Жбогар каже да ЕУ разуме да је тешко за Косово да разматра питање формирања специјалног суда за могуће оптужбе које проистичу из извештаја Дика Мартија. Оснивање таквог Трибунала је сада неизбежно, истиче Жбогар.

Упркос тешкоћама које имају пред собом, снажно верујем да ће посланици косовске скупштине притиснути дугме "да" и да ће схватити да притиском на дугме "да" или "не" ово питање не може да се избегне, рекао је специјални представник ЕУ Самуел Жбогар у интервјуу за Коха диторе.

Али, рекавши "да" Косово ће процес узети у своје руке, Косово ће тражити да само расветли то питање. А када они то буду разматрали треба да имају у виду у првом реду Косово а не неке појединце који су можда учествовали у разним злочинима, каже специјални представник ЕУ. 

"Европска унија разуме да је тешко за Косово да разматра питање формирања специјалног суда за могуће оптужбе које проистичу из извештаја Дика Мартија. Али оснивање таквог Трибунала је сада неизбежно и и избор је да ли ће то Косово урадити уз сагласност ЕУ или ће ако то Косово одбије то урадити Савет безбедности УН као Специјални трибунал Уједињених нација", објаснио је Самуел Жбогар.

Жбогар је рекао да је опција у којој би Трибунал био формиран уз сагласност људи на Косову била далеко боља за Косово јер би суд био у оквиру косовског система са делом у некој земљи ЕУ, са међународним судијама које би у неколико наредних година закључиле то питање. А друга опција, са формирањем Трибунала од стране УН би подразумевала бескрајан процес у рукама УН који би могао да се бескрајно одужи.

По Жбогаровим речима, најважније је да Трибунал буде формиран како би третирао појединачне случајеве и да он ни на који начин није ни против Косова ни против Ослободилачке војске Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи