Читај ми!

Векарић: За злочине ОВК судити у трећој земљи

Важно је да се за злочине над неалбанским становништвом на Косову суди у трећој земљи, а утешна награда је да административни центар буде у Приштини, каже Бруно Векарић за РТС. Специјални истражни тим завршава истрагу, прикупили су материјале, а кључне локације су обиђене, истиче Векарић.

Формирање Специјалног суда за ратне злочине на Косову је одговор на недоречености из прошлости, каже заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

"Нисмо добили довољно одговора, а међународна правда као да је избегла да казни злочинце. Овај суд даје одговоре на све то. Неко ће одговарати за злочине", рекао је Векарић гостујући у Дневнику РТС-а.

Истиче да су у току преговори о томе како ће изгледати суд. За разлику од претходних судова који су били под окриљем УН, ово ће бити суд Европске уније, објашњава Векарић додајући да је разлика и у томе што нису у питању само територије бивше Југославије, већ и друге локације, попут Албаније.

Ми то подржавамо, и надамо се да ћемо добити коначан одговор, рекао је Векарић.

Заменик тужиоца истиче да је важно да се суди на трећој локацији и додаје да је могуће да утешна награда Албанцима буде административни центар суда у Приштини.

"Сумњам да ће се све пренети у Приштину. Питање је да ли ће сведоци хтети тамо да дођу", каже Векарић.

Заиста није лако косовским Албанцима да донесу одлуку да се само они процесуирају и зато се умешала Америка која треба да изврши притисак, рекао је Векарић.

Истиче да Специјални истражни тим завршава истрагу, прикупили су материјале. Кључне локације су обиђене, ишли су у Албанију, Црну Гору, Босну и Херцеговину, Србију, каже Векарић.

Говорећи о хапшењу Радомира Шушњара, осумњиченог да је починио ратне злочине над бошњачким цивилима у Вишеграду и Штрпцима, Векарић је истакао да је кључна регионална сарадња између БиХ и Србије.

"Ухапшен је по потерници БиХ, али тај предмет се води и у Србији и он ће ускоро бити веома заступљен у јавности", закључио је Векарић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи