Читај ми!

Хапшењa због злоупотребе положаја

Ухапшено 12 особа на територији Ниша, Дољевца и Ђуприје, док полиција трага за још петорицом осумњичених, сазнаје РТС. У току је саслушање ухапшених. Приведенима одређена мера задржавања до 48 сати. Начелник нишке полиције наредио истрагу због сумње да је особама којe су побеглe неко дојавио за ту акцију хапшења.

Укупно 17 особа се сумњичи да су починили кривична дела злоупотреба службеног положаја, фалсификовање службених исправа и злоупотреба одговорног лица, наводи се у саопштењу полиције.

Сумња се да су том приликом оштетили буџет Републике Србије и Општине Дољевац за износ преко 40 милиона динара.

Мера задржавања је одређена инспектору Пореске управе у Дољевцу Ивану С, председнику МЗ Малошиште Градимиру С, заменику директора ЈКП "Дољевац" Бојану Т, Власнику фирме "Сале Коп" Кочане Саши М, власнику фирме "РД 180" Орљане Синиши Д, радници ЈКП "Дољевац" Драгани М, надзорном органу у ЈКП "Дољевац" Зорану Е. и раднику Дирекције за изградњу Општине Дољевац, Драгану У.

Задржавање је одређено и радницима ЈКП "Дољевац" Драгану У. и Давору С, власнику фирме "Пекоп" Белотинац Драгану Ђ, раднику фирме "Водоградња" Пуковац Драгану В, и надзорном органу АД "Нискоградња" Ниш Зорану Ц.

У бекству су председник Општине Дољевац Горан Љ, власник приватног предузећа "Водоградња" из Пуковца Зоран Љ, директор ЈКП "Дољевац" Дејан С , надзорни орган у ЈКП "Дирекција за изградњу Дољевца" Братислав Д. и Слободан З. из Ћуприје.

Постоје основи сумње да је председник Општине Дољевац Горан Љ. предузећу "Водоградња" Пуковац, у власништву његовог рођеног брата Зорана Љ, дозволио експлоатацију земљишта са парцела у Малошишту, без накнаде и без неопходне процедуре и одобрења Министарства пољопривреде, чиме је нанео штету Општини Дољевац у износу од 22.324.464,00 динара.

Такође, сумња се да је Зоран Љ. оштетио и буџет Републике Србије, јер у периоду од 2008. до 2012. године, ПД "Водоградња" није обрачунавала и уплатила водопривредну таксу на име извађеног материјала из водотока Јужне Мораве у износу од 2.566.312,00 динара за који износ је и оштећено Министарство пољопривреде и шумарства.

Постоје основи сумње да Зоран Љ. из Пуковца, у току 2007. године, од више лица купио неколико парцела на територији општине Дољевац, поред ауто-пута Београд-Ниш-Лесковац, да би након тога дана 22. 12. 2008. године са купцем "ОМВ Србија" Београд, склопио уговор о купопродаји наведених непокретности, за износ од 1.000.000 евра, који је несразмерно већи од износа плаћеног приликом куповине тих непокретности.

Да би избегао плаћање пореза на капиталну добит, Зоран Љ. и његов отац Миодраг Љ. су дана 10. 2. 2009. године, ради наводног решавања стамбеног питања у Пуковцу у општини Дољевац, са Храниславом Т. закључили уговор о купопродаји непокретности.

Уговор је склопљен за износ од 1.200.000 евра, где су несразмерно увећали вредност купљене непокретности у селу Пуковац. На тај начин, Зоран Љ. је избегао да плати порез на капиталну добит, која износи 16.500.000,00 динара, за колико је и оштетио буџет Републике Србије.

На основу извршених провера, утврђено је да је ЈКП Дољевац, у периоду од 2011. до 2013. са више приватних предузећа са територије општине Дољевац, закључивало уговоре о закупу радних машина, а да одређена документација која је била основ за плаћање по наведеним уговорима о ангажовању - не постоји и да је ретроактивно сачињена.

Даљим проверама, утврђено је да је ПД "Водоградња" из Пуковца од ЈКП "Дољевац" наплатила износ од 550.800,00 динара без правног основа.

Такође, утврђено је да предузеће "РД 180" Орљане не поседује машину коју је наводно изнајмљивало ЈКП "Дољевац", а које је на рачун предузећа "РД 180" по фактурама из 2012. године, уплатило 3.146.000,00 динара. По подизању новца са рачуна предузећа "РД 180" предузеће је затворено.

У извршеним проверама у вези са јавним набавкама које су спроведене у периоду од 2011. до 2013. године, утврђено је да су уговором о грађењу који је закључен између ЈП "Дирекција за изградњу" Дољевац и АД "Нискоградња" Ниш, а који се односи на асфалтирање локалних путева у месним заједницама у општини Дољевац, поново фактурисани исти радови на истим улицама које су већ асфалтиране, тако да је оштећен буџет Општине Дољевац за 760.282,91 динар.

По истеку мере задржавања, сва осумњичена лица ће са кривичним пријавама бити спроведена у надлежно тужилаштво.

У међувремену је начелник Полицијске управе у Нишу Срђан Грекуловић изјавио да је издао наредбу о спровођењу истраге у полицији, због сумње да је лицима која су јутрос избегла привођење и хапшење, неко из полицијских редова дојавио за ту акцију.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи