Читај ми!

Светски медији: Значајно хапшење Шарића

Вест о хапшењу нарко-боса Дарка Шарића пренели су светски медији уз оцену да је то најзначајније хапшење после хапшења Мирослава Мишковића. Борба против корупције и криминала један је од главних циљева Александра Вучића, додаје се у извештајима светских медија.

Светски медији пренели су вест из Београда о хапшењу нарко-боса Дарка Шарића, уз оцену да је то најзначајније хапшење после хапшења Мирослава Мишковића и констатацију да је борба против корупције и криминала један од главних циљева Александра Вучића, првог кандидата за новог премијера.

Британска агенција Ројтерс пренела је извештаје београдских медија да је ухапшен човек који је осумњичен за трговину кокаином од Јужне Америке до Западне Европе преко Балкана.

"Организовани криминал је цветао током ратова на Балкану деведесетих година, када се комунистичка Југославија распала, а регион остао крцат оружјем, уз могућност да постане транзитни пут за дрогу", наводи Ројтерс.

Британска агенција констатује и да су се, у међувремену, све бивше југословенске републике окренуле придруживању Европској унији и интензивирале борбу против организованог криминала у оквиру тих напора.

Ројтерс, такође, подсећа да је косовска полиција прошле године ухапсила Насера Кељмендија, који се налазио на црној листи САД као осумњичени за трговину дрогом у Европи.

Америчка агенција Асошијетед прес наводи да је Шарић био у бекству од октобра 2009. године, када је операција кријумчарења дроге, коју је он, наводно, предводио, прекинута на уругвајској обали, у међународној полицијској акцији у којој су учествовали и агенти америчке управе за сузбијање дрога.

АП, такође, констатује да је Балкан један од главних транзитних путева за кријумчарење дроге ка Западној Европи.

Италијанска агенција АНСА наводи да је Шарић био први на листи најтраженијих у Србији и да је његово хапшење најзначајније након што је пре две године ухапшен милијардер и контроверзни привредник Мирослав Мишковић.

"Немилосрдна борба против корупције и криминала јесте међу примарним циљевима потпредседника Владе Александра Вучића, победника ванредних парламентарних избора одржаних у недељу и првог кандидата за место шефа будуће Владе Србије", закључује италијанска агенција.

И француски медији су реаговали на хапшење Шарића, називајући га "краљем кокаина на Балкану" који је осумњичен као "мозак мреже трговине кокаином са седиштем на Балкану, организоване од 2007. до 2009. захваљујући базама у Европи и Јужној Америци".

Борба против организованог криминала је један од услова који ЕУ намеће балканским земљама у замену за њихово приближавање 28-чланом блоку, подсећа француски дневник Либерасион.

Шарић је јутрос ухапшен у заједничкој акцији органа Србије и Црне Горе, коју су координирали министри правде двеју држава.

Виши суд у Београду саопштио је да је Шарић лишен слободе (ухапшен) по решењу о одређивању притвора и по потерници која је за њим расписана по налогу истражног судије од 9. децембра 2009. године.

Шарић се терети за организовање међународне трговине наркотицима, а у жижу светске јавности дошао је након заплене три тоне кокаина до које је дошло захваљујући сарадњи МУП-а Србије и америчке агенције ДЕА.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи