Читај ми!

Кесеровић: Нисам знао за масовна убиства

Бивши безбедносни официр Главног штаба Војске Републике Српске Драгоми Кесеровић сведочио у Трибуналу да до почетка 1996. није знао ништа о масовним убиствима Муслимана које је у Сребреници, у јулу 1995, заробила ВРС.

Као сведок оптужбе на суђењу бившем команданту ВРС Ратку Младићу, бивши безбедносни официр Главног штаба Војске Републике Српске Драгомир Кесеровић рекао је да до суђења Дражену Ердемовићу није знао ништа о убиствима муслимана у Сребренци.

Кесеровић је рекао да је, средином јула 1995, по Младићевом наређењу, био на терену између Сребренице и Братунца, где је ВРС заробила велики број муслиманских бораца, међу којима је било и цивила.

Он је рекао и да се у ВРС до краја рата није говорило о погубљењу ратних заробљеника.

"У мом окружењу, нико о томе није причао и ја о томе нисам знао до фебруара 1996. када је почело суђење Дражену Ердемовићу", рекао је пензионисани генерал ВРС.

Управо у подручје Братунца, Кесеровић је, по сопственим речима, отишао, највероватније 17. јула 1995, по задатку за Младића, да га извести о току претреса терена у потрази за борцима 28. дивизије Армије БиХ који су покушали да се шумом пробију из обруча око Сребренице ка Тузли.

Код села Нова Касаба, Кесеровић се сусрео с мајором Зораном Малинићем, командантом војне полиције при ГСС ВРС, који му је рекао да је на локалном фудбалском игралишту, 13. јула 1995, било "између 2.000 и 3.000 - чини ми се да је рекао 2.500 муслиманских војника и цивила из Сребренице".

Држање заробљеника на игралишту наредио је, како је Малинић пренео Кесеровићу, шеф органа безбедности ГСС ВРС, пуковник Љубиша Беара. Трибунал је Беару 2010. осудио на доживотни затвор, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници.

Мајор Малинић рекао је Кесеровићу и да је организовао попис заробљеника, али да је пописивање прекинуто када је, истог дана, наишао генерал Младић и рекао да то није потребно, јер ће заробљеници ићу у размену, у Тузлу. Заробљеним Муслиманима, Младић је дао исто обећање.

Позивајући се на Малинића, Кесеровић је сведочио да су, убрзо после Младићевог одласка, дошли аутобуси и камиони којима су заробљеници пребачени у Братунац, а да је наређење за одвођење Муслимана дао је Младић.

Масовна стрељања, ВРС је, по оптужници и ранијим пресудама Трибунала, извела на више локација око Зворника где су заробљеници доведени из околине Братунца.

Оптужница генерала Младића терети и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи