Читај ми!

Борба против корупције, Боровица у притвору

Истражни судија Вишег суда у Зрењанину одредио притвор до 30 дана Душану Боровици, власнику "Војводинапута" у Зрењанину, Здравку Илићу, директору тог предузећа, и Драгану Алексићу, директору ЈКП "8. август" у Новој Црњи. Они су осумњичени да су злоупотребили службени положај.

22.10 - Душану Боровици, Здравку Илићу и Драгану Алексићу, након саслушања, одређен притвор до месец дана.

15.57 - Душан Боровица, Здравко Илић и Драган Алексић уведени у суд у Зрењанину, а ускоро би требало да почне саслушање.  

11.50 - Тројици приведених, Боровици, Илићу и Алексићу, одређена мера полицијског задржавања до 48 часова, сазнаје РТС.

Полиција је, у склопу борбе против системске корупције, привела Душана Боровицу, власника "Војводинапута" у Зрењанину, Здравка Илића, директора тог предузећа, и Драгана Алексића, директор ЈКП "8. август" у Новој Црњи. Сва тројица су салушана у суду у Зрењанину после чега им је истражни судија одредио притвор до месец дана.

Боровица је приведен у Руми, Илић у Новом Саду, а Алексић у Новој Црњи. Како РТС сазнаје, председник Општине Нова Црња, недавно ухапшени Пера Миланков, од марта до априла ове године наредио је директору комуналног предузећа "8. август" Драгану Алексићу да без спровођења поступка јавне набавке за извођење радова на асфалтирању паркинга базена у Српској Црњи и без закључења уговора између општине Нова Црња и предузећа "Војводина пут", сачини лажне фактуре ради добијања новца од општине.

Сумњичи се и да је фирми "Војводина пут" омогућио коришћење горива и набавку грађевинског материјала. Тако је "Војводина путу" прибављена корист од три милиона и 100 хиљада динара.

Крајем априла је, како сазнајемо, накнадно спроведен поступак јавне набавке и закључен уговор за тај исти посао који су потписали Здравко Илић и Драган Алексић.

Међутим, са рачуна општине на рачун фирме "Боровица транспорт" уплаћено је три милиона и 900 хиљада динара, иако је пре тога већ било исплаћено 3.100 000.

После тога је са рачуна предузећа "Боровица транспорт" подигнуто два и по милиона динара од чега је, према доказима из истраге, Душан Боровица у готовом предао Пери Миланкову 1.400 000 динара. Сумња се да је тим малверзацијама буџет општине Нова Црња оштећен за 3.100 000. динара.

Медији су раније спекулисали да је Боровица умешан у малверзације у којима је државни буџет оштећен за око три милиона евра, због лажирања послова изградње путне и саобраћајне инфраструктуре.

Име Душана Боровице дошло је недавно у жижу јавности када су радници његове фирме "Дунав група агрегати" на неколико дана блокирали Дунав тражећи од власника да им исплати заостале плате.

"Мислим да код нас има много нелегалних радњи, значи почетак његовог доласка у фирму је блокирао и нас и бродове. Очекујемо да се покрене овде преиспитивање приватизације, наше компаније и наравно раскид приватизације са њим", рекао је Новица Цветковић из Синдиката фирме "Дунав група агрегати".

Иначе "Дунав група агрегати", некадашњи "Херој Пинки", није једина Боровицина фирма која има проблема.

Потпредседник Владе Александар Вучић не искључује могућност да против Боровице буде покренута још нека истрага.

Према подацима Народне банке Србије, шест предузећа којима управља Боровица налазе се у блокади у укупном износу од преко 1,5 милијарди динара, а дуг новосадске фирме је највећи и износи близу 712 милиона. "Боровица транспорт" је у блокади за 522 милиона, "Боровица транспорт – Пут" 154 милиона, "Војводинапут Зрењанин" 124 милиона, "Хидрограђевинар" у Сремској Митровици 30 милиона, а "Напредак" у Апатину нешто преко 9 милиона динара, пренео је новосадски Радио 21.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи