Читај ми!

Афера "Агробанка", ухапшен Душан Антонић

Бивши председник Извршног одбора "Агробанке" Душан Антонић, који је био у бекству, ухапшен на граничном прелазу код Сремске Раче, потврдио за РТС премијер и министар полиције Ивица Дачић. Претходно је у истрази афере "Агробанка" ухапшено још седам особа.

11.30 (четвртак) - Завршено синоћ започето саслушање ухапшених, којима је одређено полицијско задржавање до 48 сати. 

22.15 - Бивши председник Извршног одбора "Агробанке" Душан Антонић, који је био у бекству, ухапшен на граничном прелазу код Сремске Раче, потврдио за РТС премијер и министар полиције Ивица Дачић.  

У истрази афере "Агробанка" ухапшено је осам особа. Бивши председник Извршног одбора "Агробанке" Душан Антонић, који је био у бекству, ухапшен је вечерас на граничном прелазу код Сремске Раче, потврдио је за РТС премијер и министар полиције Ивица Дачић.

Пре Антонића, ухапшени су Славољуб Корићанац, Бранимир Узелац, Сауд Хасовић, Вехбо Папић, Бобан Лабовић, Милош Узелац и Бојан Зарић.

Славољуб Корићанац је бивши заменик председника Извршног одбора "Агробанке", док је Бојан Зарић био члан тог одбора. Бранимир Узелац је директор "Хед комерца", а Сауд Хасовић фирме "Дрина тимбер".

На интерент презентацији фирме "Хед комерц" наводи се да им је једна од делатности трговина дрвним производима њихове стругаре "Дрина тимбер" д.о.о.  

Специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је за РТС да постоји основана сумња да је велики број кредита одобраван групама повезаних правних лица противно закону о банкама, актима Народне банке Србије и интерним актима "Агробанке".

"То је имало за последицу ненаплативност одобрених кредита у износу од преко 200 милиона евра", објаснио је Радисављевић.

Два приватна предузећа, "Хед комерц" и "Дрина тимбер" у овом тренутку, по основу неизмирених обавеза по коришћеним кредитима, "Агробанци" дугују више од 530 милиона динара. Радисављевић напомиње да је реч о правним лицима чији је сувласник најближи рођак једног од бивших руководилаца у "Агробанци".

Поједини медији наводе да је сувласник поменутих фирми Милан Антонић, син Душана Антонића. 

У истрази афере "Агробанка" може се очекивати још хапшења јер је, како је рекао тужилац Радисављевић, полицији дат налог да провери све спорне и неисплаћене кредите.

Иначе, Тужилаштво за организовани криминал од фебруара ове године, на основу извештаја Управе криминалистичке полиције, води предистражни поступак поводом спорних кредита које је у периоду од 2006. до краја 2011. године одобрила и пласирала Пољопривредна банка Агробанка a. д. Београд.

Душан Антонић био је председник Извршног одбора "Агробанке" до краја прошле године, када је због ненаплативих потраживања банци одузета дозвола за рад и уведен стечај. Протеклих дана демантовао је да је одговоран за губитак од 300 милиона евра у пословању банке, за шта оптужује принудну управу.

Економисти кажу да су губици последица давања кредита разним фирмама, без адекватног обезбеђења, а Антонић је признао да је било притисака и политике и привреде да се одређени кредити одобре.

Међутим, тврди да је увек поштована процедура, и да он ниједан кредит није одобрио, већ да је то радио Кредитни одбор. За свој рад од банке је, каже, добио коректну награду: 600.000 евра.

За скоро четири деценије рада, 64-годишњи Душан Антонић прошао је готово све банкарске послове, од приправника до генералног директора. Пре шест година, Клуб привредних новинара прогласио га је за менаџера године у области банкарства.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи