Читај ми!

Тужба због дискриминације Рома

Повереница за заштиту равноправности поднела тужбу против предузећа "Најсфудс ресторани", власника ресторана "Мекдонадс" у Србији. Обезбеђење тог ресторана, по тврдњама сведока, забранило је у јулу ромској деци да уђу у ресторан.

На основу Закона о забрани дискриминације, Повереница за заштиту равноправности поднела је тужбу против привредног друштва "Најсфудс ресторани" из Београда, власника ресторана "Мекдоналдс" у Србији. Обезбеђење тог ресторана у Новом Саду, по тврдњама сведока, забранило је 10. јула ромској деци да уђу у ресторан.

Тужба је поднетла Првом основном суду у Београду. Повереница за равноправност Невена Петрушићева је објаснила да је тужба поднета, јер је оцењено да је реч о "стратешки важном случају", преноси Бета.

"Подносимо тужбе онда када проценимо да је то стратешки важан случај. Ни на који начин не сме бити дискриминације у пружању услуга", указала је Петрушићева.

Новосађанка Маја Рогић (32) рекла је да је 10. јула пришла деци која су се играла на Тргу слободе, у близини "Мекдоналдса", и питала их да ли су гладни, на шта су они одговорили потврдно.

"Дечак (8) и две девојчице (7 и 5 година) су трчкали испред мене до 'Мека', где их је момак из обезбеђења ресторана зауставио и рекао да не могу да уђу. Пришла сам му и рекла да сам ја с њима и да ћу платити шта буду наручили, на шта је момак рекао - Ви можете да уђете, они не", описала је Рогићева.

Рогићева је додала да је ипак одлучила да сама уђе у ресторан јер јој је било жао да деца испаштају, а радовала су се оброку и чак јој показала на реклами шта би желела да поједу.

"Ушла сам, купила им храну, па смо сели у башту 'Мека' где су и јели", испричала Рогићева и додала да има фискални рачун од 1.400 динара, на коме се види шта су деца јела.

Компанија "Мекдоналдс" саопштила је раније да ће испитати случај дискриминације малих Рома и најавила да ће најстроже казнити обезбеђење.

"Не желимо да се компанија 'Мекдоналдс' повезује са било каквим видом дискриминације против које се у оквиру нашег пословања боримо. Врата наших ресторана су отворена за све госте и учинићемо све да тако остане", наведено је у саопштењу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи