Читај ми!

Убрзати истрагу о злочинима у Ораховцу

Удружења породица несталих Срба захтевају да се убрза истрага о злочинима који су почињени над српски и ромским цивилима у Ораховцу 1998. године. Захтев упућен Еулексу, Кфору и властима у Приштини.

Координација српских удружења породица несталих особа на простору бивше Југославије поново је упутила захтев Еулексу, Кфору и властима у Приштини да "убрзају истрагу о злочинима који су почињени над српским и ромским цивилима на подручју општине Ораховац 1998. године".

За овај злочин, који су починили припадници Ослободилачке војске Косова нико још није одговарао, подсећају породице несталих поводом 14. годишњице отмице и ликвидације 47 Срба и Рома на подручју општине Ораховац.

"И доказа и сведока има довољно да злочинце стигне праведна казна, само треба имати воље и макар мало одговорности како би истина и правда и за српске жртве, коначно биле достижне", наведено је у саопштењу.

Породице несталих подсећају домаћу и међународну јавност да је, у низу стравичних злочина албанских терориста на КиМ, један од најстравичнијих почињен у периоду од 11. до 28. јула 1998. над недужним цивилима - Србима и Ромима на подручју општине Ораховац.

"Старци, старице, жене, деца и младићи који нису били у униформама, силом су одвођени из њихових кућа, са радних места, са улица. Након што су мучени и злостављани, више од стотину њих су албански злочинци, њихове дојучерашње комшије, затворили у логоре већ припремљене за косметске Србе", истакнуто је у саопштењу и додато да је тада на праговима својих кућа убијено седам цивила.

"Под претњом смрћу, разуларене терористичке банде су протерале целокупно становништво из ораховачких села Ретимље, Оптеруша и Зочиште. Све њихове куће, гробља и светиње су одмах запаљене и уништене, како Срби који су ту вековима живели, не би имали где да се врате. А ваљало је, зарад стварања етнички чистог Косова, уништити и све трагове живота и постојања Срба на овим просторима од давнина", истакнуто је у саопштењу.

Посмртни остаци 36 жртава пронађени су 2005. године у масовним гробницама Волујак и Малишево и идентификовани методом ДНК анализе, док је судбина осталих и после 14 година непозната.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи