Читај ми!

Сведок: Муслимани из Поточара депоровани

Војска Републике Српске, после заузимања енклава јула 1995. године, "депортовала" цивилно становништво, изузимајући војно способне мушкарце, рекла бивша медициниска сестра организације "Лекари без граница", Кристина Шмиц на суђењу Ратку Младићу.

Бивша медицинска сестра организације Лекари без граница, Кристина Шмиц, посведочила је на суђењу Ратку Младићу, оптуженом пред Хашким трибуналом за геноцид у Сребреници, да је Војска Републике Српске (ВРС) у јулу 1995. после заузимања енклаве "депортовала" цивилно становништво, изузимајући војно способне мушкарце.

Тадашњи командант ВРС оптужен је за стрељање више од 7.000 муслиманских мушкараца у данима пошто су његове снаге 11. јула 1995, заузеле Сребреницу, као и за прогон хиљада жена, деце и стараца на територију под контролом власти у Сарајеву.

Шмиц, која је у Сребреници радила од јуна 1995. године, посведочила је да је око 20.000 цивила из енклаве 11. јула уточиште пред надолазећом ВРС потражило у близини базе холандског батаљона Унпфорора у оближњим Поточарима. Цивиле је описала као "ужаснуте" и "апатичне".

Према речима сведокиње, "депортација" жена, деце и стараца почела је убрзо пошто су српски војници стигли у Поточаре, 12. јула. Шмицова је описала како је истог дана у Поточарима два пута срела генерала Младића.

У првом сусрету, како је рекла, протестовала је због намере ВРС да евакуише пацијенте из сребреничке болнице о којима се она бринула.

Младић јој је, преко преводиоца, у пролазу незаинтересовано одговорио да "ради свој посао", изјавила је сведокиња. Лекари без граница те пацијенте су на крају евакуисали 17. јула, прецизирала је она, а ВРС је дозволила да оду и седморица муслиманских мушкараца који су радили за ту организацију.

Исте вечери, Шмицова је команданта ВРС срела на оближњем путу и од њега затражила и добила одобрење да тражи болесне и рањене у околини.

Сведокиња је испричала и да је један мештанин који је радио за Лекаре без граница одбио њен позив да 13. јула уђе у базу Унпрофора са осталима, желећи да остане са породицом.

Његову идентификациону картицу те међународне организације, тужиоци су приказали у судници, прецизирајући да је накнадно пронађена у једној од масовних гробница у околини Зворника.

Шмиц је посведочила и да јој је 13. јула 1995. у Поточарима један млађи Муслиман предао једногодишњу ћерку, рекавши да јој је мајка мртва. Тог Муслимана затим је одвео српски војник.

Сведокиња је рекла да је дете предала Црвеном крсту који га је евакуисао у Тузлу, где се испоставило да је мајка ипак жива.

Суђење Ратко Младићу биће настављено сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи