Читај ми!

Недићеви потомци траже повраћај имовине

Зграда Народне банке Србије у Немањиној, земунски парк, плацеви у Гроцкој, само су део имовине за чији су повраћај Агенцији за реституцију захтев поднели потомци председника Владе Србије у време окупације током Другог светског рата, Милана Недића.

Потомци Милана Недића, председника Владе Србије у време окупације у Другом светском рату, поднели су захтев Агенцији за реституцију за повраћај његове имовине. Међу имовином, коју његови наследници траже, јесу зграда у Немањиној у којој је данас Народна банка Србије, земунски парк, плацеви у Гроцкој, у Вртларској улици у Земуну и надокнада за пет књига које је генерал Недић издао.

Милан Недић, који се убио пре судске пресуде, никада није осуђен за сарадњу с окупатором зато, кажу његови наследници, нису тражили његову рехабилитацију. Једини захтев који су до сада подносили односио се на информације о месту где је сахрањен. Сада су одлучили да траже оно што им од 1941. године гарантује тестамент генерала Недића.

Праунук Милана Недића, Александар Недић, каже да породица овим тражи оно што припада генералу Недићу.

"Ми смо свесни да ћемо добити мало или ништа, али је ово наш начин да бацимо мало више светла, да надлежне институције почну другачије да говоре, не само о Милану Недићу, већ и о историји", каже Александар Недић.

Шабачки адвокат Гојко Лазаров, који се бавио случајевима реституције, подсећа да је за одлуку о враћању имовине потребна документација о имовини и њеном одузимању.

У случајевима где су власници проглашени сарадницима окупатора, каже Лазаров, то није крај процедуре.

"Код оних лица која су осуђења и кажњена, потребно је решење о рехабилитација или доказ да је тај захтев поднет", рекао је Лазаров.

У агенција за реституцију, која је добила захтев породице Недић, кажу да иако генерала Недића суд није прогласио кривим, тај случај је прилично компликован. То показују и документа са којима Агенција располаже.

"Постоји акт тадашње комисије за ратне злочине, неопходно је да се судски рехабилитује. То је тешко питање и огромна је одговорност на судијама, али не може се кроз овај судски поступак ићи у историјски ревизионизам", каже директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић.

У време Недићеве Владе Националног спаса, од 29.августа 1941. до октобра 1944. године, Србија је била једино окупирано подручје у Европи која није послала своје војнике да се боре на страни Вермахта, на Источном фронту. С друге стране у том периоду немачке снаге у Србији уништиле су готово 90 одсто јеврејског становништва.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи