Читај ми!

Џајићеви адвокати одбацују оптужбе

Адвокати Драгана Џајића оспорили захтев Вишег тужилаштва у Београду за привремено одузимање имовине од њиховог клијента. Тужилаштво затражило заплену имовине од Џајића, Цветковића, Маринковића и Стојића јер сматра да је утврђена несразмера између њихових законитих прихода и имовине која се налази у њиховом поседу.

Одбрана некадашењег председника ФК "Црвена звезда" Драгана Џајића, оптуженог за противправно присвајање више милиона девизних средстава од трансфера фудбалера, поново је у целости оспорила захтев Вишег тужилаштва у Београду за привремено одузимање имовине од њиховог клијента.

На почетку поновљеног поступка за привремену заплену имовине од Џајића, његових сродника и сарадника Џајићеви адвокати су пред Вишим судом у Београду истицали да је Џајић најпознатији српски фудбалер који је током целог свог живота много зарађивао и много трошио.

Браниоци Драгана Џајића су навели да је он током фудбалске и спортске каријере зарадио и до десет пута више од вредности имовине коју поседује.

На данашњем рочишту тврдили су да је захтев Тужилаштва "неутемељен на доказима, неуредан и непрецизан", подсећајући да је у некадашњој СФРЈ дуги низ година био највећи порески обвезник.

Тужилаштво је у захтеву навело да је финансијском истрагом утврђено да је Џајићев укупан приход од легално пријављених примања од 1992. до 2005. године износио 5,2 милиона динара.

Тај износ је у "очигледној несразмери" с вредношћу неколико непокретности у власништву Џајићеве породице чије се одузимање тражи, навело је Тужилаштво.

Више тужилаштво захтева привремено одузимање имовине и од Џајићевих сарадника, оптужених заједно са њим за малверзације са трансферима фудбалера, Владимира Цветковића, Милоша Маринковића и Ранка Стојића.

Њихови пуномоћници такође оспоравају захтеве Вишег тужилаштва и тврде да су њихови клијенти имовину стекли потпуно легално, те да су током вишедеценијских каријера уз редовна примања добијали велике награде, бонусе, премије

Више тужилаштво захтева привремено одузимање тврдећи да је финансијком истрагом утврђена несразмера између законитих прихода окривљених и имовине која у њиховом власништву или у власништву чланова њихове породице.

Тужилаштво предлаже привремено одузимање имовине јер сматра да постоји опасност да би окривљени могли да је отуђе пре окончања кривичног поступка који се против њих води у вези с појединим од укупно четири обухваћена трансфера фудбалера ФК "Црвена звезда у иностране клубове крајем деведесетих година прошлог века.

Виши суд је у марту прошле године одлучио да Џајићу, бившем финансијском директору ФК "Црвена звезда" Цветковићу и првом секретару клуба Маринковићу, као и члановима њихових породица привремено одузме највећи део имовине.

Међутим, ту одлуку је у јулу 2011. године укинуо Апелациони суд у Београду и наложио да се поново одлучи о захтеву тужилаштва за привремено одузимање имовине.

Осим њих тужилашво тражи и одузимање имовине од фудбалског менаџера Стојића коме се заједно са бившим звездиним функционерима суди због малверација са трансферима фудбалера "Црвене звезде" у стране клубове.

Суд је првим, укинутим решењем одбио захтев тужилаштва да се Стојићу одузима имовина.

Заплена имовине

Џајићу, Цветковићу, Маринковићу и Стојићу у јануару 2011. је почело суђење због сумње да су противправно присвојили око осам милиона евра од трансфера у иностране клубове четири фудбалера "Црвене звезде", Горана Друлића, Перице Огњеновића, Зорана Његуша и Ивана Дудића. То суђење се наставља 21. марта.

Више тужилаштво је тражило заплену свих станова, локала, парцела и возила од Џајића, Цветковћа, Маринковића и Стојића јер сматра да је током финансијске истраге утврђена несразмера између њихових законитих прихода и имовине која се налази у њиховом или у власништву чланова њихове породице.

Тужилаштво тражи да Џајићу привремено буде заплењена породична стамбена зграда површине 242.96 квадратних метара, део породичне стамбене зграде изграђене без одобрења за изградњу, гаража површине 65 квадратних метара, као и аутомобил марке "тојота лендкрузер".

Од његове супруге Браниславе да се привремено заплени четворособан стан површине 98.92 квадратна метра, право коришћења земљишта површине 14.78 ари, као и породично-стамбени објекат у изградњи максималне бруто површине 591 квадратна метра.

Тужилаштво тражи да се некадашњем финансијском директору ФК Црвена звезда Владимиру Цветковићу привремено заплењене три стана површине 41, 61 и 110 квадратних метара, а од његовог сина Растка два стана од 29 и 99 квадратних метара, као и џип "Мицубиши пајеро".

Некадашњем првом секретару Црвене звезде Милошу Маринковићу плениће се сеф, од Гордане Маринковић, трособан стан површине 120 квадратних метара, од Наташе Николић сеф, а од Татјане Маринковић четворособан стан површине 136 квадратних метара.

Привремено одузимање имовине траје до доношења одлуке о захтеву за трајно одузимање имовине, а о њој се стара Дирекција за управљање одузетом имовином.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи